V Svizu so v izjavi za javnost izrazili prepričanje, da je dekanjino ravnanje posledica Rotarjevih opozoril, da se na fakulteti pod pretvezo finančne krize dogajajo čistka in odpovedi pogodbe zaposlenim, ki so kritični do vodstva.

Poudarjajo, da v Sloveniji svobodo izražanja varuje ustava, kjer je zapisano tudi, da je vsem zagotovljena "svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja". Dekanja Mikoličeva je po prepričanju Sviza Rotarju izdala pisno opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja iz krivdnih razlogov "le zaradi njegovega pozivanja k podpisu peticije Rešimo Univerzo".

Takšno ravnanje "nas vrača v čase, ko svobode izražanja ni bilo in se je z zakonom preganjalo t.i. verbalni delikt", so prepričani v Svizu, kjer kot še posebej sramotno ocenjujejo to, da se to dogaja na univerzi. Zato dekanjo fakultete za humanistične pozivajo k odstopu, saj "je presegla meje sprejemljivosti, ki veljajo v demokratičnih družbah". Javno opredelitev pričakujejo tudi od rektorja ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča in Univerze na Primorskem Rada Bohinca.

V Svizu še napovedujejo, da bodo Rotarja, tudi člana sindikata, zaščitili z vsemi pravnimi sredstvi, ki jih imajo na voljo. S tem se pridružujejo "vsem tistim, ki so izrekli podporo predavateljem omenjene fakultete, ki jim niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi, in vodstvo fakultete tudi že pozvali k odstopu".