Za manj kot dva evra in v petih minutah lahko test zazna prepovedane substance v telesu. Namenjen je za enkratno uporabo, da lahko odkrijemo sledi drog pa je dovolj že kapljica sline. Znanstveniki trdijo, da lahko tako odkrijejo že najmanjšo količino drog. Test deluje tako, da starši vzamejo otroku vzorec sline in ga nato postavijo v napravo, ki pokaže, ali je slina vsebovala sledi drog.

Kevin Auton, ki se s tem ukvarja, je dejal, da bi lahko testi imeli „velike posledice na družbo. Mogoče je vse skupaj malo sporno, vendar bodo tako starši lahko vedeli, če njihovi otroci jemljejo prepovedane droge. Vsako leto bi lahko izdelali do 30 milijonov takšnih napravic, kar pomeni, da jih bomo lahko tudi zelo poceni prodajali.“

Prav tako bi test lahko uporabljali policisti za odkrivanje drog pri voznikih. Droge so v Veliki Britaniji vzrok za tri odstotke vseh smrti na cestah – verjetno pa je ta odstotek zaradi težav pri odkrivanju nekaterih drog še večji. Predstavnik policije je dejal, da zdaj teste uporabljajo zelo redko, ker so dolgotrajni. „Droge in alkohol vozniki pogosto zaužijejo hkrati. Kadar policija odkrije alkohol, navadno ne dela še testov za droge.“ Nov test pa bi lahko tudi policistom zagotovil, da preprosto in hitro ugotovijo, ali je voznik pred vožnjo zaužil nedovoljeno drogo."