"Očitno se nam za prihodnost ni treba bati," je pripomnil Marjan Fabjan, ki se v ponedeljek ni udeležil druženja z ministrom za šolstvo in šport dr. Igorjem Lukšičem, nato pa je izpostavil nekaj pomembnih ciljev v prihodnje: "Na svetovnem pokalu A v Birminghamu in Rimu bodo imeli tisti, ki so razočarali v Tokiu, nekakšen popravni izpit. Kasneje bomo v večji odpravi odpotovali še v Rotterdam, a tekmovalcev za zdaj še ne obremenjujem s potjo na Nizozemsko."

Še nekoliko utrujeno je od poti v domovino delovala Raša Sraka Vukovič. Najuspešnejša predstavnica naše države v deželi juda je dejala, da se zaradi pomanjkanja časa veličine uspeha še ne zaveda v celoti. "Pred petimi leti sem dobila bron v Kairu, a verjetno ima zadnja kolajna nekoliko večjo težo, saj je bila tokrat konkurenca močnejša. V zadnjih dveh bojih sem premagala nosilki odličij z olimpijskih iger v Pekingu, prepričana pa sem, da smo na pravi poti za nov vrhunec čez dve leti v Londonu," je povedala Raša Sraka Vukovič, ki je predstavnikom sedme sile ponosno razkazovala odličje, od zveze pa je prejela šopek rož.

Cvetja so bile deležne tudi mladinke Nina Miloševič, Kristina Vršič in Urša Urek. Prva je na EP v Bolgariji osvojila zlato, preostali tekmovalki pa bron, s čimer so zadovoljile strokovni del reprezentance, ki si je za svetovno prvenstvo čez mesec dni v Maroku postavil še višje cilje. Nekdanji uspešni judoist in zdajšnji politik Vlado Čuš je rekel, da se s trdim delom da premostiti marsikatero oviro, zato računa na uspehe tudi v prihodnje, nato pa je izrazil željo po izboljšanju pogojev, saj po njegovih besedah na Ptuju trenirajo z odrekanjem.

Predsednik zveze Bogdan Gabrovec je posredno odgovoril na Čuševe težnje in povedal, da je minister Lukšič na ponedeljkovem sprejemu zagotovil, da bo država prisluhnila vrhunskim športnikom. Gabrovec je dejal, da na judo zvezi sicer nimajo večjih finančnih težav, saj se ponašajo s stabilnim stanjem. "Pravijo, da bo prihodnje leto v športu na področju financ še slabše kot letos, zato smo naredili poseben program, v katerem smo se zavezali, da sredstev ne bomo zmanjševali. To je naša obljuba, ki se je moramo držati, in prepričan sem, da se bo to tudi zgodilo," je sklenil Bogdan Gabrovec, ki je že na letalu napovedal vsaj eno slovensko kolajno v Tokiu in se s tem izkazal za odličnega preroka.