Deseterica od štirinajsterice, ki je bila prisotna včeraj na predstavitvi ciljev ter želja v Zrečah in ki bo nosila novo podobo Kolesarske zveze Slovenije na reprezentančnih dirkah leta od 29. septembra do 3. oktobra v Geelongu kot središču dogajanja, samozavesti ni skrivala.

Za izbranci je - gledano v celoti - najboljša sezona. Na največji dirki bi želeli dodati le piko na i. Milan Eržen, ki bo ob Andreju Hauptmanu v Avstraliji pomočnik selektorja Martina Hvastije, je že spomladi dejal, da bo Slovenija osvojila dve kolajni. Da je to možno, so akterji na glas potrdili tudi pod Pohorjem. Zbrana je bila celotna ekipa mlajših članov (Marko Kump, Jan Tratnik, Blaž Furdi, Blaž Jarc, Andi Bajc in Luka Mezgec, kot edina dama pa še Polona Batagelj), ki je ponosno razkazovala tudi kristalno lovoriko pokala narodov. Prisotna je bila še trojica od sedmerice "profijev" (Borut Božič, Gorazd Štangelj in Jure Kocjan). Opravičilo so dobili Grega Bole, Kristjan Koren, Jani Brajkovič in Simon Špilak.

Mladi pobi (tudi v hotelu so sedeli ob kavici tesno skupaj kot otroci v vrtcu pri eni igrači) so v en glas trdili, da bodo naredili vse, da tuje reprezentance še enkrat uženejo v kozji rog. "Res je, da bodo vsi gledali predvsem nas, a mene bolj malo zanima, kaj bo za mojim obročnikom, bolj pač, kaj bo spredaj. Prvega oktobra bom optimalno pripravljen," trdi dolenjska puščica Marko Kump, nemara favorit številka ena po lanskem šestem mestu na težji trasi v Švici. Blaž Furdi in Jan Tratnik sta upa za druge različice. Blaž Jarc bo, tako kot Jani Brajkovič med elito, edini vozil vožnjo na čas. A ker je to ura resnice, ne upa na kaj več kot na prvo deseterico. "Trasa kronometra je pisana na sposobnosti Janija Brajkoviča," je še eno cvetko pričakovanj zasadil Martin Hvastija, čigar odprava bo stala okoli 80.000 evrov.

"Lahko veliko dosežemo ali pa nič. Vemo, kaj pomeni svetovno prvenstvo. Takšno je pač cestno kolesarstvo," je na realnih tleh Borut Božič, ki mu je Martin Hvastija pripisal vlogo prvega sprinterja na 266 kilometrov dolgi cestni dirki v nedeljo, 3. oktobra. "Sam sem celo leto čakal, da pridem do tega nivoja. Vendar to ne pomeni, da bom glavni. Če bomo med dirko videli, da so druge situacije boljše, bom pomagal. Grega Bole je izredno močan. Glede na teren je sposoben prevzeti odgovornost. Sam se je ne bojim," je pripomnil Božič. Poleg novinca Jureta Kocjana, ki je tihi adut v rokavu Hvastije, bo podaljšana roka selektorja na cesti Gorazd Štangelj. Še posebno ker je UCI letos ukinila doslej v taktiki vedno zelo pomembne radijske zveze. Gospod svetovnih prvenstev, letos bo na startu med profesionalci že enajstič, dvakrat pa še med amaterji, je profesionalec od glave do peta. Mimogrede, tudi v sezoni 2011 v dresu Astane. Oblečen v nov zelen dres KSZ se je edini pod Pohorje pripeljal s kolesom - za trening - ter bil tako drugim za vzor. "Če nič drugega, se bomo zagotovo pokazali, da si nas bodo zapomnili. Lani v Mendrisiu sem bil ponosen na predstavo. Tudi letos se bomo potrudili, da pokažemo, kaj zmoremo. Zagotovo pa nam bodo taktiko diktirali veliki: Italijani, Nemci, Nizozemci, Avstralci, Španci. Mi samo odgovarjamo z našo različico," je zatrdil 37-letni Gorazd Štangelj, mož besede in dejanj.