V prihodnosti bi lahko podobne raziskave ženskam omogočile lažje odločanje v preventivnih zdravljenjih raka dojk. Prav tako se znanstveniki nadejajo ugotoviti povezavo genov z rakom na jajčnikih.

Raziskovalci so že dalj časa vedeli, da obstaja povezava med dolčenimi genskimi mutacijami ter občutno povečano možnostjo pojava raka na dojkah ali jajčnikih v določeni starosti ženske. Na primer, ženska, ki v sebi nosi gen BRCA1 ima kar 65 odstotne možnosti, da do 70. leta zboli za rakom na dojki in kar 40 odstotne možnosti, da jo prizadene še rak jajčnikov. Netočnost takih napovedi je za mnoge ženske zelo stresna, nekatere si preventivno celo odstranijo zdravi dojki in jajčnike. Zadnje odkritje pa omogoča točnejše rezultate in s tem ženskam ponudi še realnejšo sliko njihovih možnosti, da oboljio za rakom.

''Gumb za glasnost''

Znanstveniki so odkrili področje v katerem se nahaja 19 kromosomov. Glede na njihovo postavitev se možnosti za raka malenkost zvišajo ali znižajo. Področje so poimenovali kar ''Gumb za glasnost'', saj deluje podobno – zviša ali zniža možnosti bolenj. ''Naše odkrije je prvi korak k veliko obsežnejšim raziskavam genskih dejavnikov, ki povečujejo možnosti rakavih obolenj pri ženskah,'' pove vodja raziskave, doktor Antonis Antoniou.

Zdravniki bodo lahko natančneje opredelili možnosti za nastanek raka

Raziskava je med drugim odkrila tudi povezave omenjenega področja z nastankom raka dojk pri žensakh, ki sploh nimjo mutiranega gena BRCA1 in nastankom raka na jajčnikih. ''Predani smo razkrivanju skivnosti o možnostih za nastanek rakastih obolenj. Tako bomo zdravnikom omogočili natančnejše odločanje o tem, kdo ima visoke in kdo nizke možnosti za nastanek raka,'' še pove Lesley Walker z angleškega inštituta za raziskovanje rakavih obolenj.