Po današnjem sestanku v Šenčurju so v slovenskem taboru poudarili, da zadeve ne želijo reševati z medsebojnim dopisovanjem preko medijev. Obenem so poudarili, da so hrvaške zahteve glede na splošen gospodarski položaj nerealne.

Kot je povedal Šušteršič, Hrvati zahtevajo odškodnino zaradi izpada sponzorskih sredstev, do katerega je prišlo potem, ko je njihov najboljši tekmovalec, nosilec medalje z zadnjih olimpijskih iger in svetovnega prvenstva, odšel v Slovenijo. Odškodnina torej ni neposredno vezana na odhod tekmovalca, ampak na sponzorske pogodbe.

Gre za skrajno neprimeren znesek

Kot je še povedal, bo zahtevo obravnaval zbor za biatlon, ki se bo posvetoval tudi s Smučarsko zvezo Slovenije in če bo potrebno, tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije. Šušteršič o višini zahtevka ni želel govoriti: "Vsekakor gre za skrajno neprimeren znesek, saj komaj sestavimo proračun za tekočo sezono. Tudi biatlon je v enako težkem položaju kot drugi športi, ki so vezani na nabiranje sponzorskih sredstev." Kot rečeno o višini zahtevka v slovenskem taboru molčijo, neuradno pa naj bi šlo za znesek, ki ga slovenski tabor tudi z olimpijsko medaljo pri domačih pokroviteljih ne bi mogel unovčiti in je zato po mnenju slovenske strani previsok.

V slovenskem taboru upajo na sodelovanje s Hrvati, saj bi se v skrajnem primeru morali verjetno celo odpovedati prihodu tega tekmovalca, kar bi po drugi strani pomenilo tudi konec sodelovanja z njim. V najbolj neprijetnem položaju bi se znašel tekmovalec sam, ki je vseskozi poudarjal, da so bili njegovi največji uspehi ustvarjeni v sodelovanju s trenerjem Urošem Velepcem. Seveda pa je slovenski tabor pogojeval nadaljnje sodelovanje z dejstvom, da se Fak po olimpijski sezoni pridruži slovenski ekipi, čeprav so želja in dogovori obstajali že prej, a so tekmovalcu omogočili nastop za Hrvaško na OI.

Sekretar hrvaške biatlonske zveze Robert Kontak pa je že pred dnevi za medije potrdil, da bo 23-letni Fak dobil izpisnico, a do bodo za prestop v Slovenijo zahtevali odškodnino, ki sicer nima neposredne zveze s tekmovalcem, kar so danes uradno potrdili tudi v slovenskem biatlonskem taboru.

Fak je konec tedna na Pokljuki že nastopil na slovenskem prvenstvu in se prvič v karieri okitil tudi z naslovom slovenskega prvaka v poletnem biatlonu.