Biatlonec iz Mrkoplja na Hrvaškem, ki je konec julija po dolgem premišljevanju sprejel življenjsko odločitev, da bo odslej tekmoval pod slovensko zastavo, je namreč na obeh tekmah na Pokljuki ugnal bodoče reprezentančne kolege. V soboto za čas kazenskega kroga četrtouvrščenega iz njegove junaške tekme v Vancouvru Klemna Bauerja, v nedeljo na zasledovanju pa je Faku še najuspešneje sledil Bauerjev klubski kolega iz SK Ihan Peter Dokl.

Državno prvenstvo v letnem biatlonu, ki poteka šele nekaj let, sicer nima velike športne teže. Seveda če je merilo obširno poročanje nacionalne televizije. Zvezdic naslova (letnega) prvaka v nasprotju s pravim zimskim biatlonom (še) nihče ne šteje. Fakov motiv je torej bolj šala. Po športni plati je zanimivo, da je Fak trdi trening začel šele ob vrnitvi v slovenski tabor, avgusta pa je bil še nekaj dni priključen na infuzijo zaradi salmonele, a je na deževni in mrzli Pokljuki gladko ugnal vse. Da je biatlonec za velike tekme, je dokazal že z bronoma na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji leta 2009 in olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010.

Bolj zanimiva je druga plat. Fakove prve slovenske zvezdice nimajo kritja v predpisih. Fak še ni polnopravno registriran za Slovenijo, slovenskega potnega lista še nima; vložena prošnja za izredno naturalizacijo seveda nima teže. Izpisnice iz hrvaške biatlonske zveze, ki je nujna za prihod čez Kolpo, prav tako še nima. Na državnem prvenstvu na Pokljuki je nastopal kot član ŠD Pokljuka, hišnega kluba OK Pokljuka in kluba organizatorja.

"Takoj po prihodu v Slovenijo julija je s pridobitvijo modre kartice postal član Smučarske zveze Slovenije, kluba ŠD Pokljuka in tako lahko tekmuje. Pretehtali smo pravilnike. Mislimo, da ni nič sporno," je zatrdil Tomaž Šušteršič, predstavnik za odnose z javnostjo v biatlonski reprezentanci, ki se mu v bližnji prihodnosti ob odhodu Boruta Nunarja na delo v Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU) obeta napredovanje.

Samo modra kartica za nastop na državnem prvenstvu pa po predpisih SZS ni dovolj. Fak je formalno zamudil uradni prestopni rok od 10. do 30. aprila. Izredni prestopni rok, ki ga je razpisal direktor SZS Matija Vojsk, kot po naključju začne teči danes. Da predpisi omogočajo tudi klubski prestop, kakršen je Fakov iz SK Mrkoplje v ŠD Pokljuka, ureja 19. člen pravilnika o registraciji tekmovalcev. Piše takole: če gre za prestop tekmovalca v klub zunaj Slovenije ali tujca v Slovenijo, je treba pridobiti soglasje izvršnega odbora SZS, soglasje Mednarodne smučarske zveze FIS ali soglasje Mednarodne biatlonske unije IBU. Šele ob pridobitvi teh soglasij se tuji tekmovalec lahko registrira za klub v Sloveniji. Teh soglasij pa Fak zagotovo še nima.

Če v biatlonskem vodstvu spoštujejo pravila, cenijo status in regularnost državnega prvenstva ter nočejo slepiti talentiranega biatlonca, se bodo morali Faku najprej opravičiti ter naslov podeliti Klemnu Bauerju in Petru Doklu. Razen če Fakov naslov ni slepilni manever za IBU, da ga prej prizna za Slovenca, saj je v Sloveniji že medijski prvak.