Posedel je v poslanskih klopeh zasedel mesto Mateja Lahovnika, ki je 8. julija odstopil s položaja ministra za gospodarstvo, funkcija pa mu je popolnoma prenehala 16. julija, ko je DZ za njegovo naslednico imenoval dotedanjo državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Darjo Radić. Z njenim imenovanjem je Lahovnik postal poslanec DZ, Alojzu Posedelu, ki je Lahovnika nadomestil v poslanskih klopeh že v času njegovega ministrovanja, pa je prenehal mandat.

A Lahovnik se je odločil, da se v poslanske klopi ne bo vrnil, pač pa bo zapustil politiko in se posvetil akademski karieri. Z mesta poslanca je sicer odstopil že 20. julija, a je njegov mandat trajal do 7. septembra, ko se je z odstopom seznanil državni zbor. Danes pa so kot nadomestnega poslanca znova potrdili Alojza Posedela.

Do sprememb je prišlo tudi v vrstah poslancev SD, potem ko je Anton Rop 8. avgusta nastopil položaj podpredsednika in člana upravnega odbora Evropske investicijske banke. Naslednji od kandidatov za poslance SD po številu glasov je bil Andrej Magajna, ki je doslej že opravljal funkcijo nadomestnega poslanca namesto ministra za finance Franca Križaniča.

Po Ropovem odhodu bo tako Magajna prevzel njegovo mesto, pravica do mesta nadomestnega poslanca namesto Križaniča pa pripada Janezu Kiklju.