Vprašanja so bila sicer prijazna in dobronamerna, a če bi jih nekdo povezal v krepkejšo nit, bi se na koncu spletla v bistven vozel: je eno kladivo res primerno (in dovolj) za različne žeblje, vijake, zagozde in kline ter drugo "železnino", ki jo je treba uporabiti, ko se nekdo spusti v brezno človeške duše? Da, bili smo naivni in bog nam odpusti.

Prav Bog je namreč tisti, ki je enemu bolj znanih vedeževalcev - po njegovih besedah - podaril "dokazan talent". Potem ko se je strinjal, da se z njim dobimo ob točno določeni uri, ker da "ima toliko dela, da se ne vidi ven", in da bo že takrat "povedal o ostalih šarlatanih", je poniknil v neznano. Še bolj prikupna je bila gospodična, ki nam je pojasnila, da bo med desetminutnim pogovorom z nami izgubila toliko in toliko strank in s tem nekaj (seveda neopredeljenega) zaslužka. "Pokličite me na komercialno številko in povedala vam bom vse, kar želite."

Želja imamo ljudje seveda veliko. Zadovoljiti jih želimo takoj, "instant" in učinkovito. Nostradamus se morda obrača v grobu, saj ravno iz Slovenije prihaja tehnološka platforma za svetovanje in vedeževanje prek kratkih sporočil SMS. Razpon je velik, saj ponujajo strokovne življenjske nasvete, vedeževanje, astrologijo in, jasno, numerologijo. Ko smo želeli obiskati prostore podjetja, kjer naj bi usposobljeni uslužbenci podajali "hitre in natančne odgovore", se je zapletlo. Ob srečanju s predstavnikom podjetja na nikogaršnji zemlji nam je ta v roke molče stisnil list papirja, na katerem je bilo natisnjeno besedilo z naslovom "PR članek na temo storitve".

Sicer pa smo se v uredništvu odločili preizkusiti storitev, pri kateri "oba vpletena subjekta gradita poseben partnerski odnos, ki temelji na zasebnosti, anonimnosti in zaupnosti". Izkazalo se je, da bo sodelavkina hčerka kmalu spet zdrava in srečna. Težava je bila le v tem, da je še niti ni spočela, kaj šele rodila.

Razlog za molčečnost omenjenega podjetja naj bi bila velika "fovšija" konkurence. In te je na področju vedeževanja očitno res veliko, saj vsak vedeževalec najprej poudari, da ga "ne smemo tlačiti v isti koš z ostalimi". Najbolj odločna je bila ena od bolj razvpitih astrologinj, sicer precej zadirčna gospa: "Če bom že dala izjavo, zahtevam, da jo objavite v celoti, brez krajšanja in ne z ostalimi šalabajzerji. Jaz nisem ena brezveznica, temveč sem znanstvenica."

Kasneje, ko smo ji med pričkanjem (znanstvene hipoteze se niti nismo poskušali lotiti) poskušali dopovedati, da bo njeno sveto besedilo morala pregledati vsaj lektorica in da bomo morali bralcem pojasniti, zakaj je njena ekscelenca grafično ločena od drugih "bleferjev", je nekoliko omilila znanstveno hipotezo in se začela sklicevati na astrologijo kot tisočletja trajajočo vedo z empiričnimi metodami. Kupimo, res je. Ne kupimo pa njenih odgovorov na vprašanje, ali ljudem pove, kaj naj v neki situaciji storijo, ali jim prepusti, da se po podrobni razjasnitvi razmer, v katerih se nahajajo, odločijo sami.

Kot astrologinja namreč drugače gleda na "koncept sam se odločiti", je zapisala. Če je na začetku izjave še trdila, da smo ljudje v "popolni harmonijo s pomensko, kakovostno strukturo vesolja" in "se bomo odločili, tako kot nam je namenjeno, tu ni izbire", je na koncu že navajala: "A čeprav vam lahko zagotovim, da astrologija omogoča daleč najbolj natančno prognoziranje prihodnosti, je zaradi kompleksnosti in težavnosti te vede absolutno neprimerno in tudi neetično trditi, da je nekaj neizogibno. So zgolj možnosti in verjetnosti." Hm?

Res je. Priznamo. Klicali smo najbolj znane vedeževalce, ki se pojavljajo v medijih, in prav vsem je skupno, da kljub temu da svetujejo ljudem, kako naj uredijo svoja življenja, sami nimajo niti pet minut časa za pogovor. Posel očitno cveti.

Seveda so tudi izjeme. Edina od klicanih, ki ni postavljala pogojev in opozoril, kako naj jo označimo, je bila astrologinja Meta Malus, ki v vedeževanje ne verjame. Mirno je razložila, da ljudje hodijo k njej po nasvet, včasih v veliki stiski, velikokrat se tudi zjočejo. Pri delu si pomaga z astrološko analizo in izkušnjami, ki jih je pridobila skozi življenje. "Kako naj odgovorim ženski, ki želi zanositi, pa ne more, če ji tega ne more povedati petnajst različnih specialistov," je odvrnila Malusova na vprašanje, kako podrobno odgovarja ljudem na vprašanja.

Sama vidi največjo težavo v neodgovornem ravnanju različnih ponudnikov tovrstnih storitev. "Najdejo se tudi ljudje, ki za sveto vzamejo vsako besedo, in pri takih je treba biti še posebej pozoren." Ljudje so, kadar so v veliki stiski, še posebej ranljivi, zato odgovorov na vprašanja v slogu "ali me ima moj partner rad" nikoli ne bi iskala pri astrologu, vedeževalcu ali numerologu. "Vi ste tisti, ki morate tako dragoceno stvar sami čutiti."

"Glede na položaj planetov lahko ljudem svetujem, kdaj bo dobro obdobje za nekaj, ne pa, ali se bo nekaj zgodilo ali ne," je še dodala.

Po kuloarjih krožijo govorice o nekaj osebah v Sloveniji, ki ne vedežujejo, pač pa naj bi bile zelo jasnovidne. Ne oglašujejo se na spletu, po televiziji ali v tisku, pa vendar ljudje dobesedno derejo k njim. Njihove sposobnosti naj bi bile (po zbranih pričevanjih) srhljive.

Kot kaže, sta le dve možnosti: ali vas novodobni čarovniki ali čarovnice sezujejo ali pa vam izpraznijo denarnico.