Po ulicah Kunminga in njegovih zidovih tako zadnjih štirinajst dni visijo seznami stotih najbolj iskanih kršiteljev zakona v Yunnanu. Oblasti s temi seznami ubežnike pred zakonom pozivajo, naj se prenehajo skrivati in se jim predajo, za kakršnokoli informacijo o iskanih zločincih pa ponujajo tudi nagrade v višini od tristo do tri tisoč ameriških dolarjev.

Čeprav so ti kršitelji zakona na yunnanskem seznamu najbolj iskanih, to ne pomeni, da so vsi iz te kitajske jugozahodne province. Največ jih prihaja iz sosednjih provinc Sečuan in Guizhou, na vrhu seznama pa so tisti, ki so zagrešili naklepne umore, se ukvarjali s preprodajo drog, oboroženimi ropi, goljufijami, spodbujali k nemirom, ter požigalci. Najbolj iskana od redkih žensk na seznamu je dvanajstouvrščena Li Pingzhi, ki je osumljena sodelovanja v trgovini z ženskami in otroki. Za informacije o njej oblasti ponujajo dobrih sedemsto dolarjev.

VIP zapor

Morda bi se kriminalci lažje odločili za predajo, če bi jih iskali v Guandongu in jim obljubili, da jih čaka prav takšen zapor, kot ga imajo na voljo kitajski uradniki, ki so "padli s konja", kot bi se izrazili Kitajci. V časniku Guanzhou Daily so namreč podrobno popisali, kako je videti zapor ("Center za pridržanje") v Guandongu. Direktor zapora Pan Yangyuan je za Guanzhou Daily razložil, da so tu zaprti osumljenci nadzorovanih primerov centralne vlade, primerov, ki so v rokah pokrajinskih tožilstev in varnostnih služb. Njihova kazniva dejanja so tako ponavadi finančne narave, sta pa bila tam zaprta tudi "kralj tatov" Cheng Chi Keun in "lord drog" Liu Zhaohua. V zaporu za vipovce je običajen dan videti takole:

6:00 bujenje (pozimi ob sedmih)

6:00-7:00 umivanje

7:00-8:00 zajtrk

8:00-11:00 učenje

11:00-12:00 kosilo

12:00-14:00 popoldanski počitek

14:00-17:00 branje in učenje

17:00-19:00 pospravljanje, večerja

19:00-22:00 gledanje poročil in televizijskih šovov

22:00 spanje

Za zajtrk imajo zaporniki na izbiro kuhano jajce, kislo zelje, kašo, posušeno redkev s sezamom, riževe rezance s popečenimi koščki mesa ali rezance z jajcem. Med enajsto in dvanajsto jim postrežejo s svinjino in tofujem, koriandrom s česnom, kuhanimi jajci s škampi, na pari kuhano ribo, svežim fižolom ali kalčki. Tik preden se odpravijo k večernemu gledanju televizije, pa si želodčke okrepijo s kuhano melono, vloženo zelenjavo, svinjsko obaro, ocvrtimi jajčevci z ingverjem, juho iz svinjskih reber ali mešanimi zelenjavnimi jedmi.

Ni čudno, da si je mnogo zapornikov v zaporu okrepilo zdravje, kar nekaj se jih je celo zredilo. V vsaki sobi sta opazovalni alarm in interkom, kot so razložili upravniki zapora ob dnevu odprtih vrat za novinarje in javnost, zato, da ne prihaja do nasilja. Zaporniki imajo različne hobije, od branja knjig do učenja angleščine in prava. Omejeni so le pri branju novic o svojem primeru. Čeprav ni bilo jasno povedano, ali so se za ta ukrep odločili zaradi stresa, ki bi mu lahko zaporniki podlegli ob prebiranju tovrstnih novinarskih poročil, pa imajo na voljo tri vrhunske psihologe, ki jim pomagajo pri premagovanju tesnobe in soočanju z obtožbami, ki jih bremenijo.

Kitajska ima talent

Prav tako niso povedali, ali VIP-zaporniki kakšnega od večerov preživijo ob gledanju kitajske različice šova, ki je tudi pri nas požel veliko pozornost, namreč - Kitajska ima talent. Portali, kot so Baidu, Youku in Youtube so zabeležili več kot milijon ogledov nastopa zakonskega para iz Šanghaja. Posnetek se začne s prihodom velikega rožnatega plišastega prašiča na oder. Ko sname glavo, možakar pove, da bo uprizoril klanje prašiča, čemur sledi poskakovanje po odru in glasno cviljenje, ki ga sodniki s pritiskom na gumb za sirene hvalabogu kmalu končajo. Ko njegov nastop zavrnejo, možakar pove pravi razlog za udeležbo na šovu. Sledi zgodba o tem, kako se je prijavil na šov zgolj iz ljubezni do svoje žene, ki si bolj kot vse na svetu želi peti. Oba se namreč ukvarjata s prodajo račjih vratov, kar je, kot razloži, zelo naporno delo. Vstajata zgodaj zjutraj, da pripravita račje vratove, in delata do tretje ure ponoči.

Da zgodbi doda malo patetike, možakar pove, kako se je neke noči vračal domov in slišal svojo ženo peti. Zato se je tudi prijavil na tekmovanje - da bi ji lahko kupil opremo za karaoke, da bi lahko prepevala, kadarkoli bi si želela. Nazadnje člane žirije prosi, naj da priložnost tudi njej, da pokaže, kaj zna. Po kratkem posvetovanju in glasnih odobravajočih vzklikih iz publike se žirija odloči dati priložnost tudi ženi. Konec je kajpada srečen - žena zapoje, slišimo polovično Susan Boyle, nič kaj pretresljivega, je pa žalostna zgodba para, ki živi "človeka nedostojno življenje", kot se je izrazil eden od sodnikov, pomagala, da so jo sodniki (oči ženskega dela sodniške klopi seveda niso ostale suhe) soglasno spustili v naslednji krog. Zgodba je požela odobravanje po vsej Kitajski in vsi že nestrpno pričakujejo njeno nadaljevanje.

Podelitev najprestižnejše kitajske nagrade zlata leča za najboljšo novinarsko fotografijo pa je kitajsko ljudstvo vnovič spomnila na tragedijo, ki se je lanskega oktobra zgodila v zalivu Changjiang v Jingzhouju. Med reševanjem otrok, ki sta padla v reko, so utonili trije študenti. Žalovala je vsa Kitajska. Ribiči, ki so trupla potegnili iz vode, so zanje zahtevali odkupnino v višini kar 36.000 juanov (5300 dolarjev). Fotografija, ki je konec avgusta prejela najvišjo nagrado, je bila naslovljena "Vrnitev trupla v zameno za odkupnino", prikazuje pa ribiča in ob boku njegovega čolna eno od trupel utopljenih študentov.

Fotografa Zhanga Yija zdaj obtožujejo zaradi naslova fotografije, saj naj ribič na sliki ne bi zahteval odkupnine, bil je zgolj tisti, ki je truplo prepeljal na breg. Odkupnino naj bi pobral njegov šef, ravno zaradi te fotografije pa naj bi bil ribič tarča groženj in fizičnega nasilja lokalnih prebivalcev. Kakorkoli že, podelitev nagrade je med Kitajci vnovič sprožila polemike o tem, kje je meja družbene morale, prepričani pa so, da so Kitajci s tem "izgubili obraz" in se osramotili pred celotnim svetom.

Jackie Chan trenutno ni dosegljiv

Obraz pa je za mnoge izgubil tudi hongkonški zvezdnik akcijskih filmov Jackie Chan. Najprej je naredil napako in na Twitterju izrekel podporo filipinski policiji, ki je sodelovala v neuspelih pogajanjih z ugrabiteljem avtobusa v Manili, na katerem so bili hongkonški turisti; osem jih je med policijsko akcijo izgubilo življenje. Z zapisi kot "Če bi ugrabitelja že prej ubili, bi ljudje rekli, zakaj se niso najprej pogajali. Če bi se prej pogajali, bi rekli, zakaj ga niste prej ubili. Žalostno..." in "Hongkong je nacija, ki jo sestavljajo zelo različni ljudje… ne skrbite! Mi ne sovražimo!" si je prislužil naziv "sramota Hongkonga". Na Facebooku se je pojavila vrsta skupin kot "Jackie Chan, utihni!" in "Jackie Chan ne predstavlja Hongkonžanov!". Celo njegov sin je izjavil, da Jackie ne bi smel govoriti v imenu prebivalcev Hongkonga, režiser Stephen Siu pa je pristavil, da bi se moral opravičiti družinam ubitih talcev.

Zdaj nanj letijo še očitki zaradi neizpolnjene obljube. Potem ko je leta 2008 potres z močjo 5,12 po Richterjevi lestvici osnovno šolo Beichuan zravnal z zemljo, je zvezdnik lani obiskal v potresu prizadeto območje in javno obljubil, da bo del dobička od svojega novega filma Little Big Soldier podaril za gradnjo nove šole. Premiera filma je bila februarja letos, mesec kasneje pa je že ustvaril dobiček v višini več kot 153 milijonov juanov. Kitajski novinarji so se takrat seveda obrnili na odgovorne za gradnjo nove osnovne šole v Beichuanu in povprašali, ali je Chan že izpolnil obljubo. Povedali so jim, da Chanovega denarja še niso dobili; sicer so mu poslali pismo in povprašali, kaj se dogaja, a odgovora ni bilo. Šolo so odprli 1. septembra, v dveh letih od potresa pa so odgovorni prejeli več kot 200 milijonov juanov donacij različnih kitajskih organizacij, na tujem živečih Kitajcev in navadnih državljanov. Ob tokratni priložnosti so novinarji spet povprašali po Chanovem denarju in prišli do enakega odgovora kot marca letos: "Jackie Chan obljube ni izpolnil." Telefon zvezdnika akcijskih filmov je nedosegljiv, najprej nedosegljiva, potem pa celo deaktivirana je tudi številka producenta filma Little Big Soldier Yuana Nonga, ki je pristojen za Chanove dobrodelne dejavnosti.