S tem romanom je Oksanenova, ki se je rodila v finskem mestu Jyväskylä, doslej najmlajša dobitnica najpomembnejše književne nagrade severne Evrope, Nordijske literarne nagrade. Izročili ji jo bodo novembra. Danes bo pisateljica, ki živi v Helsinkih, v dunajskem Rabenhofu odprla sezono literarnih branj v sklopu Literarnega salona v Gemeindebau.

Roman se večinoma dogaja v Estoniji in je že več mesecev na vrhu najbolje prodajanih knjig na Finskem. Prodali so že več kot 140.000 izvodov romana, ki je preveden oziroma se prevaja v 28 jezikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Obe protagonistki knjige je Oksanenova "preselila" iz svoje istoimenske gledališke igre, ki so jo leta 2007 krstili v finskem Narodnem gledališču (Puhdistus).

Ženski v romanu sta, v povsem različnih okoliščinah in političnih strukturah, žrtvi moškega nasilja. Mlada Zara skuša pobegniti svojemu brutalnemu zvodniku in tako se zateče k starejši ženski na osamljeni kmetiji. To je Aliide Tru, za katero se izkaže, da je pravzaprav njena prateta. Ta obuja spomine na lastno življenjsko zgodbo, ki so jo zaznamovali udarci usode in podrejanje.

Sofi Oksanen, ki je študirala dramaturgijo na gledališki akademiji v Helsinkih, bralca popelje globoko v burno zgodovino Baltika, kjer je vedno najbolj trpelo civilno prebivalstvo - pa najsi so se tam mudili nemški vojaki, pripadniki estonskega uporniškega gibanja ali sovjetski okupatorji. Tudi za Aliide Tru je bila to nadčloveška preizkušnja, da je vse politične prevrate preživela brez telesnih ali duševnih brazgotin.

V omenjenem salonu bo 5. oktobra gost, ki se je leta 1991 prav tako bliskovito zavihtel na literarni tron: Bret Easton Ellis, ki mu je podoben prodor uspel z romanom Ameriški psiho, groteskno upodobitvijo generacije, opite s potrošništvom in družbeno močjo. S knjigo "Imperial Bedrooms" (Cesarske spalnice) se je zdaj vrnil k svojim začetkom, romanesknemu prvencu Manj kot nič, le da nekdanje svoje junake postavlja v današnji čas.

Roman "Puhdistus" ima v svojem programu prevodnih del tudi radovljiška založba Didakta.