Čeprav z velikimi mukami, se je prvi slovenski loparček Bojan Tokič prebil med 64 najboljših na tem prvenstvu. Za igralca, ki je tu 15. nosilec in je okusil četrtfinala evropakih prvenstev to zagotovo ni poseben dosežek, ampak glede na več kot očitno veliko prepreko, ki se mu je pojavila v glavi po lanskem uvodnem neuspehu v Stuttgaru je to le lep izid. Tokič je že takoj po žrebu dejal, da Kovač ne bi smel biti prevelika ovira za uvod, toda na koncu se je pokazalo, da temu še zdaleč ni tako.

Uvodni niz je bil povsem pričakovan. Prvo pravo opozorilo se je pojavilo ob koncu drugega niza, ko je Tokič najprej izničil prednost Hrvata, s katerim je letos ogromno vadil, in že imel zaključno žogico. Ni je izkoristil in izgubil na razliko. Ko je Tokič mirno dobil naslednja dva niza, je bila slovenska odprava na Moravskem znova povsem mirna in je razmišljala, kako se v nadaljevanju dneva predati tudi drugim užitkom, ki jih nudijo urejene športne dvorane po svetu.

Toda tedaj so se stvari šele zares začele zapletati. Kovač je začutil, da bi lahko tudi psihološko pritisnil na slovenskega favorita in je to tudi storil. Prevlado je prevzel ob koncu petega niza. Nato pa tudi izenačil. V odločilnem nizu je Tokič odlično začel, kar je hrvaška klop prekinila z minuto odmora. Pri 6:6 pa se je začela vojna živcev, v kateri je bil Tokič na koncu le uspešen.

"Neverjetno, kako sem težko odigral ta dvoboj. Kaj vse se mi je pletlo po glavi. Na treningih sem od Borne mnogo boljši, tudi prednost mu dam, pa ga vseeno premagam. Tu pa sem bil povsem trd. Enostavno mi ni uspelo iz tega oklepa kar lep del tekme. Na srečo se mi je izteklo več kot dobro. V dvorani za trening sem ves čas povsem sproščen, ko pridem za mizo v glavni dvorani, je težav na pretek. Upam, da preživim današnji dan," je ob koncu dejal Tokič, ki bo v nadaljevanju igral z nekdanjim evropskim mladinskim prvakom Poljakom Danielom Gorakom.

Manj srečno se je končalo za Saša Lasana, ki je s svojo zares neugodno obrambno igro jezil Slovaka Erika Ilassa. Ilass je bil že na robu živčnega zloma in ob zaostanku z 2:3 mu ni najbolje kazalo. Toda zadnja dva niza sta bila zares za tiste, ki nimajo težav s srcem. Najprej je na devet zmagal Lasan, nato pa Slovak, ki je s tem v 2. krogu.

Jan Žibrat je napredoval brez borbe proti Nemcu Dimitriju Ovtcharovu in bo nadaljeval s Špancem Jesusom Canterom. "Ne bi rekel, da imam danes srečo, moja velika želja je bila, da bi igral s tako dobrim igralcem. Ampak očitno mi to ni bilo namenjeno na tem turnirju. S Špancem bom igral svojo igro, kaj bo to prineslo pa bomo videli," pa je po celodnevnem čakanju v dvorani dejal Jan Žibrat.

* Izidi 1. dne:
Bojan Tokič - Borna Kovač (Hrv) 4:3 (7, -14, 8, 8, -10, -5, 7);
Saš Lasan - Erik Ilass (Slk) 3:4 (-6, 10. 8. -7, -5, 9, -9);
Jan Žibrat - Dimitrij Ovtcharov (Nem) brez boja.