SPINS in NZS sta se v minulem obdobju večkrat znašla na nasprotnih bregovih, v teh dneh pa bo SPINS - pooblastilo je podpisalo vseh 23 članov slovenske izbrane vrste, ki so sodelovali na nedavnih akcijah proti Severni Irski v Mariboru in Srbiji v Beogradu - na naslov NZS poslal predlog kolektivne pogodbe, v katerem so zajeti prav vsi pomembni (pravice, dolžnosti, obveznosti, zavarovanje, humanitarne akcije, disciplinski in pritožbeni postopki, trženje podobe igralcev, kodeks vedenja, itd) in malo "manj pomembni" segmenti (vstopnice, parkirni prostor na štadionih, itd).

"Nogometašem je že dovolj številnih nedorečenih zadev, ki jih morajo z NZS usklajevati na vsaki posamični reprezentančni akciji, v novi kolektivni pogodbi pa so vse zadeve dorečene do potankosti," je med drugim na današnji novinarski konferenci dejal predsednik nogometnega sindikata Dejan Stefanović. Predlog pogodbe je zaenkrat napisan na 35 straneh, Stevanović pa pričakuje, da bo po vseh dopolnilih še bolj obsežen.

Na navedbe SPINS se je nato odzvala še Nogometna zveza Slovenije in objavila izjavo za javnost: "Nogometna zveza Slovenije z igralci A-reprezentance Slovenije nima nobenih 'nedorečenih zadev', prav tako z igralci nima nikakršnih neporavnanih finančnih obveznosti, ki bi izhajale bodisi iz naslova nagrad za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2010 ali premij za kvalifikacijske ali prijateljske tekme. Reprezentančne aktivnosti potekajo dosledno in v skladu z načrti. Prav tako ne držijo navedbe SPINS, da morajo nogometaši na vsaki posamični reprezentančni akciji usklajevati nedorečene stvari, saj nedorečenih stvari ni, poleg tega pa so igralci tisti, ki kličejo predsednika NZS na pogovore o povečanju nagrad, ki so že sedem mesecev določene v veljavnem Pravilniku o nogometnih reprezentancah NZS, ki je dostopen na spletni strani NZS."

Stefanović je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spregovoril tudi o težkem in zaskrbljujočem položaju, v katerem so se znašli nogometaši Primorja in Nafte. Uprava ajdovskega kluba v zadnjih petih mesecih ni izpolnila denarnih obveznosti do igralcev, vodilni možje lendavskega kluba pa od junija. S strani nogometašev je že prišla pobuda, da se sprožijo ustrezni mehanizmi za izplačilo zaostalih obveznosti, paradoksalno pa je, da novice o težkem gmotnem položaju prihajajo v času, ko so v Ajdovščini - po dolgih 91 letih - prenovili štadion, lendavski nogometni objekt pa zasijal v soju novih žarometov.