Knuplež je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da sklep o insolventnosti Merkurja izhaja iz ponovno revidiranega letnega poročila, polletnih knjigovodskih izkazov in številnega gradiva podpornih služb ter zunanje svetovalne službe. Glede na vse ugotovitve se je odločil, da razglasi sklep o dolgoročni plačilni nesposobnosti.

Knuplež bo sicer predlagal dokapitalizacijo v višini nekaj deset milijonov evrov, ki bi bila možna tudi v obliki konverzije terjatev v lastniški delež. Za Knupleža je vsak lastnik s kapitalom dobrodošel. "Ne moti me nobeno lastništvo, samo da je na trdnih osnovah in je odgovorno," je dejal prvi mož Merkurja, ki je insolventnost razglasil samo za krovno družbo, medtem ko v Big Bangu, ki posluje z dobičkom, to ni potrebno, v Mersteelu pa podobna poteza ni izključena.

Najverjetnejši scenarij je sicer po razglasitvi insolventnosti prisilna poravnava in Merkur bo pred iztekom enomesečnega roka sodišču predložil načrt finančnega prestrukturiranja. Pri tem Knuplež, ki razglasitev insolventnosti vidi kot en korak na poti do končne sanacije in dogovora z bankami, še ne ve, v kolikšni meri bodo upniki, med katerimi je 18 bank in okrog 1500 dobaviteljev, poplačani.

Načrt finančnega prestrukturiranja bo pripravljen na osnovi sanacijskega programa, ki ga bo skupaj s končnim letnim poročilom nadzorni svet predvidoma obravnaval prihodnji teden. Dotlej Knuplež ne želi govoriti o nobenih številkah niti glede izgube niti glede dolgov. Zagotovil pa je, da v podjetju imajo denar za plače zaposlenih.

Priprava sanacijskega programa sicer teče dalje v obliki, kakršna je tudi glede presežnih delavcev. Tako se pogajanja z bankami nadaljujejo na bilateralni in konzorcijski ravni, dnevno pa potekajo tudi dogovori z dobavitelji. "Od upnikov pričakujem, da bodo konstruktivni pri saniranju Merkurja in bodo podprli sanacijo," je dejal Knuplež, ki si želi postopke čim bolj skrajšati. "Vsak mesec, ki ga podjetje preživi v agoniji, je potem za leto dni več okrevanja," meni.

Tudi predsednik nadzornega sveta Matevž Slapničar je zagotovil, da vsi dogovori potekajo v skladu z lastniki. "Ta ukrep razglasitve insolventnosti je le korak na poti, ki jo hodimo že nekaj mesecev. Proces pogajanja, ki poteka, se bo normalno nadaljeval, saj je dogovor z upniki nujen tudi za uspešnost v sami prisilni poravnavi, ki se zdaj kaže kot najverjetnejši naslednji korak in kjer je potrebno zagotoviti strinjanje vsaj 60 odstotkov upnikov," je pojasnil prvi nadzornik.

Razglasitev insolventnosti po pojasnilih člana uprave, ki je zadolžen za finance, Blaža Pesjaka izhaja iz zakona o finančnem poslovanju in prisilni poravnavi, ker je izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosegla polovico osnovnega kapitala in te izgube ni mogoče pokriti v breme dobička ali rezerv družbe. Do takšne situacije so privedle različne okoliščine, in sicer organizacijska neustreznost, splošna kriza, izčrpavanje preko menedžerskega odkupa in spremenjene okoliščine na trgu, ocenjuje Knuplež.

Ministrstvo upa na optimalno rešitev za Merkur

Ministrstvo za gospodarstvo se zaveda, da je Merkur veliko in pomembno podjetje, od uspešnosti katerega je odvisna tudi uspešnost poslovanja vrste slovenskih podjetij. "Upamo, da bosta uprava in nadzorni svet skupaj z upniki in dobavitelji uspela najti ustrezno, optimalno rešitev za sanacijo," so za STA povedali na ministrstvu za gospodarstvo.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić sicer dogajanja v Merkurju, kot so še navedli, ne more komentirati, ker nima podrobnih informacij o stanju v tem podjetju.

Uprava Merkurja je danes razglasila insolventnost, zdaj pa bo morala izvesti sanacijski program. Kot je na novinarski konferenci v Naklem poudaril predsednik uprave družbe Bojan Knuplež, bodo obstoječe lastnike pozvali k dokapitalizaciji, ki bi bila možna tudi v obliki konverzije terjatev v lastniški delež, a je po njegovih besedah najverjetnejši scenarij prisilna poravnava. Merkur bo pred iztekom enomesečnega roka sodišču predložil načrt finančne reorganizacije.

Bobinac: Gorenju je v interesu, da Merkur obstane

Družba Gorenje je zelo zainteresirana za to, da Merkur ostane delujoče podjetje, se je na novico o insolventnosti Merkurja za STA odzval predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Verjame, da se bodo upniki, banke in družba dogovorili.

"Gorenje je eden tistih dobaviteljev Merkurja, ki je zelo zainteresiran, da Merkur ostane delujoče podjetje. Verjamem, da bo ne glede na današnjo informacijo deloval naprej. Mislim, da bo to moralo pospešiti dogovor z največjimi upniki in predvsem z bankami. Zdi se mi, da bosta ključna naslednja dva tedna," je ob robu Menedžment foruma Jugovzhodne Evrope Bled-Kopaonik na Bledu dejal Bobinac.

Banke naj bi se do konca meseca dogovorile, kako naprej. Po informacijah, ki jih ima predsednik uprave Gorenja in ki so tudi javno dostopne, brez dokapitalizacije ne bo šlo, verjame pa tudi, da bo sklenjen dogovor med bankami, upniki in Merkurjem.

"To je pomembno ne samo za Gorenje, ampak za slovensko industrijo. Gre za prvo slovensko tehnično trgovino, ki odpira police slovenskim izdelkom ne samo v Sloveniji, ampak tudi na zahodnem Balkanu," je poudaril.

Glede morebitnega sodelovanja Gorenja pri finančni sanaciji Bobinac ni želel ničesar prejudicirati. "Smo pa v razgovorih tako z vodstvom Merkurja kot po nekaterih drugih kanalih. Ogromno je dobaviteljev, bank, poslovnih partnerjev, ki jim je v interesu, da Merkur obstane. Verjamem, da bo to tudi urejeno," je dejal.

O višini terjatev, ki jih ima Gorenje do Merkurja, Bobinac podrobno ni želel govoriti. "Merkur je za nas daleč, daleč največji partner za področje zahodnega Balkana. Z njim ustvarimo okoli 30 milijonov evrov prometa," je povedal.