Po njegovih besedah bo v primeru njegove izvolitve novomeška občina občanom zagotavljala visoko kakovost bivalnega okolja, javnih storitev in drugih nalog lokalne skupnosti, predvsem pa je poudaril učinkovitost občinske uprave.

Kot je navedel, je novomeška občina v višini uresničenih proračunskih izdatkov za prva tri leta zadnjega mandata med vsemi slovenskimi mestnimi občinami na zadnjem mestu, po njegovi oceni pa je zaskrbljujoča predvsem razlika, saj z uresničenimi dobrimi 2.600 evri na prebivalca krepko zaostaja za najuspešnejšimi.

Macedoni je opozoril tudi na prihodke iz evropskih skladov in evropskega proračuna, ki doslej novomeško občino z 9,2 evra na prebivalca uvrščajo na predzadnje mesto med mestnimi občinami.

Po doslej znanih podatkih se bodo za župansko mesto novomeške občine poleg Macedonija in župana Alojzija Muhiča, ki vnovič kandidira s podporo njegove Zveze za Dolenjsko, SLS ter liste Radi imamo Novo mesto in podeželje, potegovali še kandidatka SD s podporo LDS, DeSUS in društva Julija Milena Kramar Zupan, kandidat SDS s podporo NSi Bojan Kekec in predsednik gibanja Slovenska pot Igor Perhaj.