"Ker je trenutno na projektu še preveč odprtih zadev, je BMW Group Slovenija svoje aktivnosti na projektu zaenkrat ustavil," so zapisali v sporočilu.

BMW Group Slovenija je nameraval vladi zagotoviti še ne določeno število učinkovitih vozil BMW za omejeno časovno obdobje, pri čemer bi vlada vložila sredstva v obnovljive vire energije, npr. v sončno ali vetrno, pravijo.

"Zdi se, da se zgodba počasi zaključuje, žal," je ob robu obiska v Slovenj Gradcu dejal premier Borut Pahor in dodal, da je bil z zamislijo vladnega urada za podnebne spremembe seznanjen in da se mu je zdela dobra. Po njegovih besedah bi dobili prepotreben vozni park, sončne elektrarne, ne bi dali nič iz žepov davkoplačevalcev, BMW pa bi se predstavil kot podjetje, ki proizvaja tehnologijo prihodnosti.

Projekt še ni prišel na vlado

Projekt še ni prišel na raven odločanja vlade, je pa v tem času vladna služba od pristojnih, tudi od komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča, pridobila nekatere odgovore glede zakonitosti takšnih načinov sodelovanja.

"Nič še ni bilo sklenjenega, ko se je danes žal ta bavarski velikan odločil, da se iz tega projekta umakne in bržkone ga bomo z isto zamislijo videli v kakšni od drugih držav," pravi premier.

Kot je dejal, polovica javnosti verjame, da bi šlo za "grde posle, namere vlade, njenih uradnikov, poslovnežev v BMW", vendar, kot dodaja, tega ne bi bilo. "Zamisel se je zdela v osnovi dobra, državi bi privarčevala denar, dala bi nov zalet v filozofiji, ki nam je primanjkuje - filozofiji nove zelene energije, ki jo BMW razvija za svoje avtomobile," je povedal.

Pahor razmišljal o javnem razpisu

Pahor je dejal, da je še zjutraj, ne da bi vedel, da se bo BMW tako odločil, razmišljal, da bi šli v javni razpis.

Projekt je spodbujal, saj da bi vladi morebiti odprl vrata do avtomobilskih velikanov v Nemčiji. "Od začetka mandata si prizadevam, da bi kakšnega od bavarskih ali stuttgartskih velikanov morda z razvojnim oddelkom pripeljal v Slovenijo. Upam, da ta zgodba ne bo pustila kakšnih slabih sledi v tej korporaciji in da bomo morda z naslednjimi obiski okrepili medsebojno zaupanje in izpolnili kakšno svojih ambicij. Storili bomo vse, da bomo imeli dobre odnose s temi koncerni," je dodal.

Varčevanje z beemveji

Kot so v ponedeljek povedali na službi vlade za podnebne spremembe, bi BMW vladi posodil avtomobile serije 5, s čimer naj bi vlada v naslednjih petih letih zaradi zmanjšanja tekočih stroškov privarčevala okrog 290.000 evrov. Omenjeno vsoto bi vložila v izgradnjo sončnih elektrarn, in sicer v elektrarno na objektu ministrstva za zunanje zadeve in v elektrarno na Gregorčičevi 25. Preostala sredstva in morebitna dodatna sredstva ostalih ministrstev bi namenili gradnji ene ali več elektrarn na srednjih šolah.

Gre za energetsko neučinkovita vozila

V BMW Group Slovenija so danes odgovorili na očitke, da gre za energetsko neučinkovita vozila. Kot pravijo, so v okviru indeksa Dow Jones Sustainability Index šesto leto zapored prejeli nagrado za najuspešnejšega avtomobilskega proizvajalca na svetu glede prispevka k trajnostnemu razvoju in so imeli lani najnižjo porabo goriva v t.i. premium segmentu avtomobilov v Evropi.

Med letoma 1995 in 2008 je BMW Group uspel zmanjšati emisije ogljikovega dioksida svoje flote avtomobilov za 25 odstotkov, do leta 2020 pa načrtuje zmanjšanje še za 20 odstotkov.

Vizjak: Ideja je navidez zanimiva

Svoje mnenje glede projekta je na novinarsko vprašanje na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izrazil tudi poslanec SDS Andrej Vizjak. Ideja je navidez zanimiva - dobiš vozila in še investitorja za sončne elektrarne na javnih poslopjih, pravi Vizjak, a dodaja, da bi morala vlada v projekt enakovredno vključiti tudi druge ponudnike.

V službi za podnebne spremembe obžalujejo

Odločitev BMW, da bo ustavil aktivnosti glede projekta z vlado obžaluje tudi služba vlade za podnebne spremembe. "Projekt smo pripravili, ker smo prepričani, da predstavlja inovativen pristop v smislu koristi za okolje, javne finance in razvoj nizkoogljičnih tehnologij," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Služba bo sedaj pridobila ustrezna mnenja protikorupcijske komisije, računskega sodišča in drugih organov. Ta mnenja bodo upoštevali pri pripravi dokončnega predloga projekta. Pri tem bodo proučili tudi možnosti javnega razpisa, na podlagi katerega bi za podporo projektu lahko kandidirali vsi zainteresirani.