John Malkovich, ki je najbolj znan po filmih Nevarna razmerja in Biti John Malkovich, je že lani nastopal na Dunaju v predstavi „The Infernal Comedy“, kjer je igral resničnega avstrijskega serijskega morilca Jacka Unterwegerja. Tokrat bo v mešanici opere in gledališke predstave znova sodeloval z režiserjem in avtorjem Michaelom Sturmingerjem ter dirigentom Martinom Haselböckom.

Igralcema Johnu Malkovichu in Ingeborgi Dapkunaite iz Litve bosta glas posodila Florian Boesch in sopranistka Eva Liebau, ki sta znana po svojih vlogah v Mozartovih operah Figarova svadba, Don Giovanni in Cosi fan tutte.

„Očitno je bil nor. Toliko žensk, toliko stresa – to je nepredstavljivo,“ pravi Malkovich o Casanovi, ki bo tokrat predstavljen v drugačni luči, ne le kot zapeljivec in osvajalec ženskih src. Zgodba, ki temelji na avtobiografiji iz 18. stoletja, govori o postaranem Casanovi, ki na eni strani v mislih premleva spomine in išče smisel življenja, po drugi strani pa želi s svojimi zgodbami narediti vtis na ženske.

Dirigent ne izključuje možnosti, da bi Malkovicha celo slišali peti Mozarta. Njegova največja želja iz otroštva je bila postati Dunajski deček. Spominja se, ko je vsako nedeljo po televiziji gledal njihove nastope in spraševal starša, ali sta poslala prijavo, na kar sta mu odgovorila, da ga ne želijo. „Moji želji, da bi postal Dunajski deček, se ne bom nikoli bolj približal kot s to priložnostjo,“ pravi 56-letni igralec.