Kaj vam kot selektorju članskih reprezentanc pomeni druga zmaga mlajših članov za pokal narodov v štirih letih, odkar je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) uvedla ta niz svetovne serije?

Zelo veliko. Po generaciji s Špilakom, Korenom, Švabom in Boletom smo s še eno izvrstno generacijo v samem svetovnem vrhu. Razplet na zadnji dirki Tour de l'Avenir je šel na tesno, a smo stvar pripeljali do konca. Vse čestitke fantom.

V čem je bistvo uspeha? Z nobeno od konkurenčnih reprezentanc se ne moremo primerjati po množičnosti, vendar je od sedmih dirk Marko Kump zmagal malo Flandrijo, Luka Mezgec etapno dirko Po Kanadi, Jan Tratnik je bil drugi na Giro delle Regioni, Blaž Jarc tretji na ZLM Touru na Nizozemskem, Blaž Furdi peti na Picardie.

Osnova je resen pristop. Z izjemo dirke Po Portugalski na začetku sezone, ki se je nismo udeležili zaradi prevelikih stroškov, smo na vseh preostalih nastopili z vsemi najboljšimi. Vsi so bili na teh dirkah vrhunsko pripravljeni, vedno so bili spredaj. Res pa je, da smo na vseh dirkah nastopali z enimi in istimi kolesarji, kar drugi niso. Kategorija do 23 let ni amaterska, to je videti posebno na Avenirju, saj imajo najboljši že pogodbe z najboljšimi ekipami na svetu. V pokalu narodov so zbrani najboljši iz prvih štirih letnikov članske kategorije. Zmaga je tako še slajša, Francozi in Nizozemci so si prav tako zelo želeli zmage. Mi v štirih letih nismo bili nikoli slabši kot šesti.

Ali je po najslabši dirki sezone na Avenirju, ko je Furdi končal kot osemnajsti, to dobro za svetovno prvenstvo zaradi pričakovanja dviga forme? Ali gre ista zasedba mlajših članov tudi na SP v Melbourne?

V Avstralijo gredo isti. Obetavni mladi bodo priložnost dobili prihodnje leto. Zlagal bi se, če bi rekel, da me nič ne skrbi. Na Avenirju niso bili v taki formi, kot sem pričakoval, a je za to več razlogov. Skromnejši klubski program dirk v drugem delu sezone, bolezen Furdija in Tratnika, znaki pretreniranosti Kumpa. Avenir je bil opomin, a vsi so končali s pozitivnim trendom, boljše, kot so začeli. Nemški selektor je dan po odstopu Kumpa pripomnil, da je zanj prvi favorit, čeprav ima v svoji reprezentanci Degenkolba, ki je v Franciji zmagoval v nizu. Kumpa zelo spoštujejo, lani je bil šesti, a to na dan dirke nič ne šteje.

Prvič bo na svetovnem prvenstvu nastopila tudi sedmerica elitne članske zasedbe. Na VN Montreala so bili Gorazd Štangelj, Jani Brajkovič in Simon Špilak med najboljšo trideseterico, kar se redko zgodi na dirkah Pro Toura. Borut Božič je med četverico na dirki Po Veliki Britaniji, Grega Bole se kosa z liderji drugih reprezentanc na Vuelti. Kdo je ob Kristjanu Korenu in Juretu Kocjanu na seznamu kot rezervist?

Ni več ugibanja. Sedmerica nominiranih gre v Avstralijo. Kot osmi in deveti sta na seznamu še Jure Golčer in Kristjan Fajt, a zgolj kot formalni rezervi. Tadej Valjavec me je pozitivno presenetil, a za svetovno prvenstvo še ni pripravljen. Veseli me, da se vsej sedmerici dviga forma . Koren je imel nekaj zdravstvenih težav, a okreva. Lepo, da je Božič hiter v Angliji. Bole je sploh najboljši slovenski kolesar ta hip. Mislim, da bodo tudi zaradi dviga forme vsi še bolj motivirani.

Spremljate tegobe tujih selektorskih kolegov pri izboru? Novinca Bettinija pri Italijanih, Francoza Jalaberta, Belgijca Bomansa?

Spremljam. Čakam Bettinija, ki bo imena razkril v kratkem. Že s tem, da bodo Avstralci kot domačini za dirko med Melbournom in Geelongom prišli na start s tremi sprinterji, tremi specialisti za klanec in tremi pomočniki, je vsem jasno, da trasa ni tako lahka. Govori se, da je profil proge za hitre sprinterje. Bettini je dejal, da je trasa težja kot Stuttgart. A imamo mi dobro ekipo za vse različice.