Uspeh v Ostravi so dosegli Bojan Tokič, tekmovanje je končal brez poraza, Saš Lasan, odmevna je bila predvsem odločilna točka proti Ukrajini, Jan Žibrat, priigral je odločilno točko proti Slovaški, in Gregor Zafoštnik, ki je bil kot Tokič brez poraza, a s to razliko, da je odigral en dvoboj.

Ko smo govorili pred EP, v izjavah niste odločno napovedali preboja v elitno evropsko divizijo. Čeprav ste se letos že uvrstili med najboljše na svetu. Zakaj?

Saj me poznate in veste, da sem vedno optimističen. Za marsikoga se zdijo moje napovedi nerealne. Uvrstitev med svetovno elito je bila res izjemna. Ko pa sem razmišljal o evropskem prvenstvu, nisem bil povsem prepričan v uspeh, sem si ga pa seveda močno želel. Poglejte, v Sloveniji imamo 600 registriranih igralcev, od katerih jih morda 150 sploh več ne igra. Tekmujemo proti večmilijonskim državam, reprezentancam, ki imajo izjemno tradicijo. Turki imajo denimo v ekipi tri Kitajce, tu so Madžari, Slovaki, Ukrajinci... Poleg tega se nam mora prav vse "poklopiti", da premagamo tekmece. Tokič mora dobiti vse posamične dvoboje, Saš Lasan ali Jan Žibrat pa morata priigrati še dodatno točko. Res je težko, toda spet se nam je izšlo. Zelo sem vesel.

Izkazalo se je, da je bila nepričakovano najtežja tekma proti Ukrajini, kjer ste se dobesedno izvlekli. Kako ste doživeli ta dvoboj?

Težko. Naj si sposodim malce srbske terminologije, ko pravijo, da so se izvlekli iz "bunara". Res smo bili povsem na dnu, ko smo reševali zaključne žogice, a nam je uspelo. Saš Lasan je v odločilnem dvoboju pri izidu 2:2 v zmagah in 2:2 v nizih vodil že s 7:3 in 8:5, kar je za obrambnega igralca precejšnja prednost. V nadaljevanju je Diduh zadel nemogoče in povedel z 10:8, pomagala ni niti minuta odmora, ki sem jo vzel pri rezultatu 8:7. A je Lasan kasneje res pokazal izjemno predstavo, na katero smo lahko vsi ponosni. Prav neverjeten je, kako zmaguje pri 39 letih.

Je šlo pa proti Slovakom precej lažje, kot ste pričakovali. Zmaga s 3:1 se je vsaj navzven zdela lahka...

Očitno nas je zmaga proti Ukrajini tako dvignila, da smo nekaj ur kasneje proti Slovakom kar leteli. Zamenjal sem postavo, postavil Jana Žibrata na drugo mesto, čeprav do takrat na prvenstvu ni blestel. A mu dajem veliko priložnosti, ker vanj verjamem. Zaupanje je upravičil, saj je Slovaka Šeredo, 90. na svetovni lestvici, premagal precej gladko. Klop je delala s polno močjo, zato bi pohvalil tudi četrtega igralca Gregorja Zafoštnika, ki je izjemno pozitivna oseba in dejansko živi za uspehe. Treba je vedeti, da smo se v evropsko divizijo prebili brez izkušenega Mitje Horvata, ki je v preteklosti prispeval precej odločilnih točk pri slovenskih ekipnih uspehih.

Pred prvenstvom ste dejali, da morate paziti na Tokiča, da ekipno ne bi pregorel pred igrami posameznikov in dvojicami. Se vam je želja uresničila?

Težko rečem. Včeraj je potarnal, da je utrujen od ekipnih bojev, a sem mu rekel, da so utrujeni vsi. Sistem je takšen, da so po ves dan v dvorani vsi najboljši, ki se borijo za svoje reprezentance, ne le on. Po ekipnem delu lahko rečem, da Tokič ni v "top" formi, a igra dobro, zadovoljivo.

Tudi posamični žreb ima kar ugoden. V šestnajstini finala obrambni Belorus Ščetinin, v osmini Nemec Süss. Torej premagljiva tekmeca...

Ne bi komentiral žreba. Spomnite se predlanskega Beograda, ko je imel zelo neugoden žreb, pa se je prebil v četrtfinale. Po drugi strani je imel lani v Stuttgartu precej boljšega, a ga ni izkoristil in kmalu izpadel. V vsakem primeru bo moral igrati zelo dobro ter se lotiti vsakega tekmeca posebej.