Nagrado "Praemium Imperiale" vsako leto podelijo petim svetovnim umetnikom, ki ustvarjajo v polju slikarstva, kiparstva, glasbe, arhitekture, filma in gledališča. Podeljuje jih japonska cesarska družina skupaj z Društvom japonskih umetnikov (Japan Art Association).

Dobitniki nagrade, ki na splošno velja za nekakšnega "Nobela v umetnosti", bodo letos prejeli po 15 milijonov jenov oziroma okoli 138.000 evrov. Slovesna podelitev bo 13. oktobra v Tokiu, so sporočili iz omenjenega društva.

Lorenova je pri 75 letih živa legenda velikega platna, pomembno je zaznamovala filmsko zgodovino. Zadnja leta je bila bolj v ozadju, marca letos pa se je dvakratna dobitnica oskarja vrnila na italijanske TV zaslone v filmu o njenem lastnem življenju. Podoživela je lik svoje matere.

Hornova je imela leta 1993 kot prva ženska samostojno razstavo v newyorškem Guggenheimovem muzeju. Dela filme, performanse, instalacije. Nagrado prejme na področju kiparstva, in sicer za "nakazujoče preseganje meja".

Castellani je znan po "slikah iz svetlobe in prostora". Platna z obeh strani obdeluje z žebljalnikom in tako ustvarja reliefe.

Ito načrtuje prosojne zgradbe

Ito načrtuje prosojne zgradbe, ki delujejo lahkotno in ki stojijo v Parizu, Londonu, Frankfurtu in Singapurju. Nagrado si je prislužil za svojo filozofijo, da se mora človek ovedeti svoje izvorne življenjske moči in svojega duha.

Pollinija obožuje tako občinstvo kot tudi kritika, je nagrado utemeljila žirija. Snema in v živo izvaja ne le klasične in romantične skladbe, temveč tudi sodobno glasbo.

Nagrado za obetavnega umetnika in okoli 46.000 evrov so podelili ansamblu Asian Youth Orchestra iz Hongkonga. Nagrade jim bo podelil japonski princ Hitači, mlajši brat japonskega cesarja in pokrovitelj društva Japan Art Association.

V skoraj 20 letih podeljevanja so nagrado "Praemium Imperiale" prejeli Pina Bausch, Leonard Bernstein, Ingmar Bergman, Renzo Piano, Norman Foster, Christo & Jeanne-Claude, Georg Baselitz in Daniel Barenboim.