Slovenska moška namiznoteniška vrsta je na 29. evropskem druženju na Moravskem ponovila podvig s svetovnega prvenstva, ki je bilo maja v Moskvi. Za nameček pa so si varovanci selektorja Bojana Raka napredovanje znova priigrali proti Slovaški. Trojka, ki je nastopila v odločilnem dvoboju, je bila ista: Bojan Tokič, Saš Lasan in Jan Žibrat.

Po izjemno zahtevnem dvoboju z Ukrajino je bilo nekaj dilem, kako postaviti ekipo za Slovaško, ki je imela popoldne dobro uro več časa za pripravo. Rak je še enkrat pokazal svoje taktične sposobnosti in na dvojki in trojki obrnil Jana Žibrata in Saša Lasana, ki je s svojo igro z Ukrajinci sploh omogočil ta dvoboj. Bojan Tokič je na nosilnem mestu razumljivo nedotakljiv, kar je dokazal tudi tokrat in je s popolnim izkupičkom v tej skupini zagotovo med najboljšimi, če ne najboljši igralec. Tokrat je za uvod ugnal vedno neugodnega Thomasa Keinatha. Večjih težav Tokič ni imel, čeprav je oddal drugi niz. V četrtem je že zaostajal s 3:7, toda z delnim izidom 7:0 stvari le obrnil v svoj prid in prvo točko prispeval po zmagi z 11:9.

Sledil je Jan Žibrat, ki je ves čas prvenstva poudarjal, da pride tudi njegov trenutek. In prišel je ob pravem času. Žibrat je našel moč za eksplozijo, ki jo je najbolj občutil Peter Šereda. Slovenski igralec je začel z 11:9. V drugem nizu je osem let starejšemu tekmecu odčital pravo lekcijo in zmagal z 11:3. Šereda pa se ni dal in je znižal izid v nizih, nakar je Žibrat naslednji niz spet dobil na 11:3.

Saš Lasan naj bi po napovedih vse tudi zaključil. Nazadnje v Moskvi je Slovak že vodil z 2:0 v nizih, Lasan pa je na koncu slavil. Tokrat je bolje začel Lasan (14:12), nato pa se je vse bolj videlo, da ga je popoldanski obračun z Ukrajino povsem izčrpal in Slovaki so znižali na 1:2.

Pred četrtim dvobojem je na igrišče stopil Šereda in povedal, da zaradi poškodbe v hrbtu ne bo igral s Tokičem in napočil je čas za veselje in čestitke v slovenskem taboru.

"Zdaj smo v svetovni in v evropski eliti, kar je nekaj neverjetnega in ni nujno, da bo doma to vsem pogodu. Dejansko moštva, s katerimi smo danes igrali, niso lahki zalogaji. Mi z našim ratingom komajda sodimo sem, ampak z našo formulo smo očitno zelo uspešni. Jana sem postavil na drugo mesto, enostavno sem čutil, da se dviguje in je moje zaupanje povsem upravičil in nam je odprl pot v elitno skupino," je bil uspeha vesel Rak, mladi Žibrat pa je bil tudi nadvse zadovoljen: "Končno, komaj sem čakal, prišlo pa je v pravem času. Najbolj sem trpel prav jaz. Samo da sem dočakal in moja velika trma je znova obrodila sadove. Obilo stvari se je pripetilo v zadnjih tednih in to ni kar tako."

* Izidi:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA 3:1
Bojan Tokič - Thomas Keinath 3:1 (6, -13, 11, 9)
Jan Žibrat - Peter Šereda 3:1 (9, 3, -5, 3)
Saš Lasan - Michal Bardon 1:3 (12, -8, -3, -7)
Bojan Tokič - Peter Šereda 3:0 b.b.