Prva premierka Avstralije je sicer 48-letna Gillardova postala že junija, še pred parlamentarnimi volitvami 21. avgusta, potem ko je s položaja vodje laburistov uspela izriniti takratnega premiera Kevina Rudda, ker pod njegovim vodstvom stranka naj ne bi mogla zmagati na volitvah.

Tudi pod vodstvom Gillardove laburisti na volitvah niso zmagali, saj so dobili 72 poslanskih sedežev, a je potem v pogajanjih dobila podporo poslanca Zelenih in treh neodvisnih poslancev, tako da je v 150-članskem spodnjem domu parlamenta svoji vladi uspela zagotoviti podporo 76 poslancev.

Opozicijski konservativni tabor pod vodstvom liberalca Tonyja Abbota je na volitvah dobil 73 mandatov, po volitvah pa ga je podprl še en neodvisni poslanec, tako da ima sedaj v parlamentu podporo 74 poslancev.

Z Gillardovo je danes prisegla tudi njena vlada, v kateri je zunanji minister 53-letni Rudd. Rudd bo na svoj prvi obisk v tujini odpotoval v petek v ZDA, kjer se bo mudil do 25. septembra, in obiskal Washington in Avstralijo zastopal na zasedanju Generalne skupščine ZN. V skupni izjavi sta ob tem poudarila, da obisk kaže na visoko prioriteto, ki jo Canberra postavlja odnosom z ZDA, ki so njena ključna strateška partnerica.

V novi vladi med drugim Wayne Swan ostaja namestnik Gillardove in ohranja ključen položaj vodje državne zakladnice. Dosedanji zunanji minister Stephen Smith vodi obrambno ministrstvo. Penny Wong, ki je bila v Ruddovi vladi ministrica za podnebne spremembe, je finančna ministrica. Chris Bowen pa je prevzel ministrstvo za priseljence. Peter Garrett, nekdanji pevec skupine Midnight Oil, ki je bil v Ruddovi vladi minister za okolje, sedaj vodi ministrstvo za izobraževanje.

Gillardova, ki se je rodila 29. septembra 1961 v Veliki Britaniji, v Walesu, je s petimi leti prišla v Avstralijo s svojimi starši. Odlična učenka je v Adelaide študirala pravo in umetnost, preden je začela delati kot odvetnica. Za poslanko je bila tako kot Rudd prvič izvoljena leta 1998, v Ruddovi vladi pa je od leta 2006 uspešno vodila več ministrstev - med drugim za izobraževanje in zaposlovanje, podpredsednica vlade pa je bila od leta 2007.

Zaradi tesne večine v parlamentu poznavalci napovedujejo, da se bo morala vlada z opozicijo pogajati o vsakem vprašanju posebej. Sedaj jo najprej čaka uvedba spornega 30-odstotnega davka na dobičke rudarskih družb ter davka za glavne onesnaževalce, ki naj bi Avstraliji pomagal zmanjšati emisije ogljikovega dioksida za pet odstotkov do leta 2020.

Nov sklic parlamenta bo sicer prvič zasedal 28. septembra.