Kazen je klub dobil zaradi prve pogodbe, po kateri bi Kovalčuk dobil 102 milijona dolarjev za 17 let. NHL pogodbe ni odobrila, v prid vodstvu tekmovanja pa je v sporu odločil tudi posebni razsodnik. Po mesecu in pol sta igralec in klub sestavila novo, nekoliko spremenjeno pogodbo, po kateri bo Rus v New Jerseyju ostal 15 let, dobil pa bo 100 milijonov dolarjev.

Trimilijonska kazen in še dodatna prepoved izbire dveh igralcev na naboru v naslednjih štirih letih pa je odgovor NHL na prvotno pogodbo. Po mnenju NHL je šlo takrat za kršenje pravil o omejitvi izplačil športnikom, predvsem zato, ker so bila pogodbena sredstva razdeljena neenakomerno. V zadnjih petih letih bi igralec prejemal le še po 550.000 dolarjev na sezono, medtem ko bi glavnino plače dobil v prvih enajstih letih, ko bi skupno že imel na bančnem računu 98,5 milijona dolarjev.

V klubu sicer menijo, da niso kršili pravil, NHL pa je pojasnila, da je z danes izrečeno kaznijo zadeva zadnje končana. New Jersey pa mora do konca prihajajoče sezone vodstvu NHL sporočiti, v katerem letu se bo odpovedal pravici izbora na naboru.