"Mednarodni koledar, bližina prve tekme in takoj nato SP, nas plavalce in trenerje kar nekoliko moti. To je novo za vse nas. Tudi pri načrtovanju forme, zato smo kar malce skeptični, kaj in kako. Zdaj se moramo odločiti, ali naj bo EP za najboljše le pripravljalna tekma, ali pa bomo skušali načrtovati vrhunsko formo za obe tekmi, kar ne bo lahko. Zdaj v teh tednih se bomo odločili, kaj in kako," je za STA po pripravah v Termah Ptuj povedal Pikec in dodal, da dodatno "nerodnost" predstavlja podaljšana poletna sezona. "Vsi, ki so imeli več kot 14 dni prosto, so imeli preveč prostega časa, da bi bili že na EP v res vrhunski formi."

Načini bodo različni. Triglavan Emil Tahirovič, eden od varovancev Ronija Pikca, se je odločil za dodaten tekmovalni spored in napovedal nastop na oktobrski seriji tekem svetovnega pokala v Aziji. "Vse to bo še dodatna obremenitev in Emil na SP po vsej verjetnosti ne bo potoval." Svoje načrte ima tudi svetovni rekorder Peter Mankoč, ki ta teden potuje na priprave v Turčijo, "ameriški" študentje, ki v tem terminu običajno kakšno tekmo izpustijo, napovedujejo prihod v Dubaj in se bodo seveda pripravljali na svojih univerzah.

Sezona bo res kratka. Zaenkrat si je 24 plavalcev priborilo nastop na evropskem prvenstvu. "To tekmovanje je tudi neke vrste kalilnica za mlade, obetavne plavalce in na Nizozemsko bomo poslali vse reprezentante, saj je v naši novi usmeritvi EP ena od tekem, kjer dobi priložnost veliko reprezentantov. V Dubaj na SP bomo v začetku decembra poslali le elito, ki lahko poseže po visokih uvrstitvah. Teh plavalcev je zaenkrat 12 in upam, da se jim bo še kdo pridružil."

Časa za doseganje norm je malo. Zadnji rok za dosego norm za nastop na EP je tradicionalni novembrski miting v Celju, pred tem bo doma le še oktobra tekma v Kranju, zadnji rok za svetovno prvenstvo, kjer so kriteriji višji, pa bo nastop prav na EP v Eindhovnu.

Sicer pa so se slovenski plavalci na Ptuju zbrali že četrtič. Vnovič so bile skupaj vse tri selekcije - članska, mladinska in kadetska, nekateri najboljši pa so zaradi obveznosti manjkali. "Teh skupnih priprav se vedno znova veselim. Tukaj predvsem mlajši dobijo neke nove vzorce za trening od starejših, ki radi pomagajo pri delu. Za vse, tudi za starejše, pa je najbolj pomembno, da so treningi nekoliko drugačni, kot se dela vsak dan doma v klubih. Plavalci so v mešanih skupinah, plavajo podobne treninge in to sodelovanje da neko dodatno motivacijo in zadovoljstvo."