GLASBA

Ljubljana

Koncertni atelje DSS: Nebojša Bugarski in Žarko Ignjatović

Koncert. Nastopila bosta Nebojša Bugarski (violončelo) in Žarko Ignjatović (kitara). Program koncerta Dušan Bogdanović (Quatre pieces intimes), Ivo Petrić (Duetto cordiale), Atanas Ourkouzounov (Tanzologia), Béla Bartók (Romunski plesi), Dušan Bogdanović (Rainforest canticles), Primož Ramovš (Trikrat), Radamés Gnattali (Sonata za kitaro in violončelo). Slovenska filharmonija. Dvorana Slavka Osterca. Ob 19.30.

Jararaja

Koncert v okviru cikla Glasbeno srečanje sozvočje sveta. Nastopila bo zasedba Jararaja in predstavila novo zgoščenko Od srede do torka. Jararaja so Janez Dovč (harmonika), Petra Trobec (kontrabas), Vasilij Centrih (violina), Gregor Budal (klarinet) in Sergej Randjelović - Runjoe (tolkala). Koncertu bo sledil Celični Etno jam. Hostel Celica. Ob 21. uri.

Jesenice

Jesenske serenade: Luka Einfalt (tenorska tuba)

Koncert. Luka Einfalt se je že med šolanjem udeleževal državnih in mednarodnih tekmovanj leta 1996 je osvojil tretjo nagrado na državnem, leta 1998 prvo nagrado na mednarodnem (Novi Sad) ter leta 1999 prvo nagrado na državnem tekmovanju (TEMSIG) v akademski kategoriji. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je kot solist posnel skladbo Preludij in Caprice za zgoščenko Cvetovi košenin z deli skladatelja Tomaža Habeta. Kot solist je nastopal z Orkestrom Slovenske vojske, s Pihalnim orkestrom AG v Ljubljani, s Simfoničnim orkestrom Domžale - Kamnik, z Obalnim komornim orkestrom in nekaterimi slovenskimi pihalnimi orkestri. Je član dixieland zasedbe Mamut, Alpe-Adria tuba kvarteta in Simfoničnega orkestra Domžale - Kamnik. Januarja 2010 je uspešno končal podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo v Luzernu (Švica), pri prof. Thomasu Ruediju. Koncert bo z besedo povezoval Klemen Bunderla. Kosova graščina na Jesenicah. Ob 20. uri.

ODER

Ljubljana

Eugene Ionesco: Kralj umira (predpremiera)

Gledališka predstava. Režiser Silviu Purcãrete. Avtor glasbe Vasile Sirli. Asistent režiserja Stéphane Raveyre. Scenografa in kostumografa Silviu Purcãrete in Jayne Morley. Oblikovalca luči Silviu Purcãrete in Marc Chikitou. Produkcija Les Arts et Mouvants, Cie a l’endroit des mondes allant vers (France). Koproducenti Ex Ponto Festival Kulturno Društvo B-51 (Slovenija), Théâtre d’Esch (Luksemburg), Slovensko narodno gledališče Drama (Slovenija), Mednarodni gledališki festival MOT (Makedonija), Scene Nationale de Bayonne (Francija). Nastopajo Jacques Bourgaux k.g., Karelle Prugnaud k.g., Marie Cayrol k.g., Laurent Schuh k.g., Daphné Millefoa k.g., Vojko Zidar. Za dramo Kralj umira je Ionesco sam dejal, da mu je služila kot "priprava oziroma privajanje na smrt", kljub temu pa je vanjo umestil niz komičnih momentov. V tej metaforično izčiščeni, otročji in obenem skrajno reflektivni agoniji Kralja, ki ga lepega dne doleti novica o prihajajoči smrti, se vzpostavljata panika in delirij pred prežečo (lastno) smrtjo, v dinamičnih dialogih z bližnjimi pa se razkriva nebogljenost človeške eksistence. Predstava bo v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi. SNG Drama Ljubljana. Ob 19.30.

Betontanc Ltd.: Tam daleč stran (premiera)

Gledališka predstava. Avtorji in izvajalci Primož Bezjak, Branko Jordan, Katarina Stegnar. Glasba Dead Tongues. Kostumografija Mateja Benedetti. Oblikovanje zvoka Jure Vlahovič. Oblikovanje svetlobe Tomaž Štrucl. Video Miloš Srdić, Teo Rižnar. Grafično oblikovanje Saša Kladnik. Oblikovanje mask Brane Drekonja. Tehnični direktor Igor Remeta. Izvršna producentka Maja Vižin. Produkcija Bunker, Ljubljana. Tam daleč stran je predstava treh igralcev, ki so več kot deset let preživeli skupaj, medtem ko so končali akademijo za gledališče, se afirmirali na neinstitucionalni in institucionalni sceni, pobrali nekaj nagrad, odšli na celo vrsto mednarodnih gostovanj in rezidenc, posneli vsak en, ne, dva filma, se slikali za rumeno štampo, se poročili, dobili nekaj otrok, si kupili stanovanja in najeli posojila, na koncu pa vseeno ostali vsak v svojem intimnem svetu. Počitnic ne preživljajo skupaj in le redko kdaj gredo skupaj na kavo, ne berejo istih knjig, niso jim všeč iste predstave in ne živijo po nobenem načelu. Živijo tako kot vsi drugi. Da preživijo. Tam daleč stran je predstava o preživetju. Na neki točki postane jasno, da ne živimo ničesar avtentičnega, ampak se trudimo uresničiti predstave o nečem lepšem in boljšem. Je predstava, ki se ukvarja s slabo vestjo, občutkom tesnobe in ujetosti kot psihosocialno generacijsko diagnozo. Obravnava anomijo in anemičnost kot konstruktivna sestavna dela okolja, v katerem živimo. Svojo snov jemlje iz antropologije vsakdanjega življenja in preizprašuje sebičnost ego-ekologije. SMEEL. Ob 20. uri.

Maribor

Unicorn: Poglej ju zdaj!

Predstava v okviru 6. mednarodnega festivala sodobnega plesa Nagib. Zamisel in izvedba Unicorn (Alexander Deutinger in Marta Navaridas). Svetovanje Irene Schaltegger. Besedila Jorgen Leth, Alex Deutinger. Glasba Lee Hazelwood, Vincent Gallo. Zvočno oblikovanje Christina Lederhaas. V predstavi Poglej ju zdaj! se tandem Unicorn sooča in prebija skozi absurdnost dveh pozicij pozicije opazovati oziroma pozicije biti opazovan. Uprizoritev koncipira vzporednice, ki nastajajo v poteku vsakdanjih obredov, kot sta na primer odhajanje v živalski vrt ali odpravljanje na gledališko predstavo. Predstavo je navdihnil kratki eksperimentalni film The Perfect Human Jorgena Letha iz leta 1967, v katerem protagonisti izvajajo preproste akcije, medtem ko režiserjev glas iz ozadja komentira dejanja igralcev. Odrski spoj fizičnih akcij in komentarjev izzove ponoven razmislek o predmetu opazovanja ter izpostavi problem opazovalca/opazovanja. Kulturni center Pekarna Maribor. Dvorana Gustaf. Ob 21. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Ubermorgen.com: Trilogija EKMRZ

Razstava. Umetniški duo Ubermorgen.com sta na Dunaju osnovala lizvlx in Hans Bernhard, ki danes sodita med najbolj edinstvene (kontroverzne ter ikonoklastične) identitete sodobne evropske tehnoumetniške avantgarde. Njun odprti krog konceptualne umetnosti, risbe, softverske umetnosti, pikselnega slikanja, računalniških instalacij, spletne umetnosti, kiparstva in digitalnega aktivizma (medijsko hekanje) pretvarja njuno blagovno znamko v hibridni Gesamtkunstwerk. Nenehno spajanje dejstev in fikcije kaže na izjemno razširjeno pojmovanje delovnega materiala, ki pri Ubermorgen.com obsega tudi (mednarodne) pravice, demokracijo in globalno komunikacijo (input-feedback loops). Produkcija razstave Aksioma Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, izvršni producent Janez Janša. Soprodukcija Muzej in galerije mesta Ljubljana. Na ogled do 16. septembra. Galerija Vžigalica.

Manuscripta: pisatelji, prepisovalci, bralci

Razstava. Na razstavi je na ogled 19 najlepših posameznih primerov zapisov v originalnih kodeksih iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice. Zaradi skrbi za njihovo ohranitev jih razstavljajo le ob posebnih priložnostih in pod najstrožjimi pogoji varovanja. Tokrat je med drugim na ogled tudi Supraseljski kodeks, ki je uvrščen na Unescov seznam Spomin sveta - Memory of the World. Gre za liturgični kodeks, ki je izjemno pomemben spomenik cerkvenoslovanskega jezika in velja za delo, ki je starejše od znamenitega Ostromirovega evangeliarja (10561057). Od nekdanjega kodeksa, sedaj razdeljenega med Varšavo, Sankt Peterburgom in Ljubljano, se je ohranilo 285 folijev, od tega jih v Ljubljani hranijo 118. Rokopis so odkrili v samostanu Belostok v zahodni Rusiji, eden prvih znanstvenikov, ki se mu je posvetil, pa je bil Jernej Kopitar v letih 18381840. Razstava v NUK je organizirana v sklopu prireditev Ljubljana, svetovna prestolnica knjige in v okviru 17. kolokvija Mednarodnega združenja za latinsko paleografijo (Comité International de Paléographie Latine), ki v začetku septembra poteka v Ljubljani in je posvečen predvsem podpisanim kodeksom, katerih pisarji so tudi avtorji krajših zapisov o kraju ter nastanku rokopisov. Razstavo spremlja tudi katalog s spremnim besedilom avtorice in podrobnim opisom vseh razstavljenih kodeksov. Na ogled do 30. septembra. Razstavna dvorana NUK.

Sežana

Marko Modic: Krasmosis (odprtje)

Fotografska razstava. Marko Modic je eden najbolj uveljavljenih slovenskih fotografov in se bo tokrat predstavil s predvajanjem digitalnih fotografij, posnetih na Krasu. Na njih je zajel posebnega duha Krasa skozi makroobjektiv in svoj specifičen pogled na kraški mikrosvet. Zagotovo bi težko našli primernejšega umetnika za novo pridobitev Kosovelovega doma, Črni kot galerijo digitalne umetnosti. V galeriji bodo odslej redno potekala predvajanja umetniških stvaritev, ki nastajajo s pomočjo digitalne tehnologije, pa naj gre za fotografijo ali video. Kosovelov dom. Galerija Črni kot. Ob 18. uri.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Raziskava refleksija

Glasbena delavnica. Pri glasbenem ustvarjanju je za racionalno odkrivanje in eksperimentiranje nujna praksa. Sama ideja ni dovolj, saj smo prevečkrat priče konceptom, ki so v praksi obsojeni na samomor. Delavnica bo tako kriterije redno preverjala v praksi, osnovana pa bo na operativnih sugestijah, nasvetih in spodbudah, ki glasbeniku nalagajo, da material, ki ga uporablja pri ustvarjanju glasbe, razume kot neskončno zalogo, namenjeno produkciji zvoka. Izhodišče, ki naj vodi glasbenika, je, da med njim in njegovim izvorom zvoka obstaja pretočno razmerje, sposobno veliko večjih odgovorov, kot si jih lahko zamisli. Delavnica je namenjena vsem ustvarjalcem s področja glasbenih umetnosti, ki jih zanimajo improvizacija, poslušanje, iskanje ter preizkušanje najrazličnejših načinov glasbenega izražanja. Delavnico sta navdihnili delavnica tolkalca Eddieja Prevosta ter knjiga Search and reflect Johna Stevensa. Delavnico vodi Tomaž Grom. Vstop prost. Španski borci. Mala dvorana. Ob 12. uri.

Govorilnica

Zmagovalni film festivala Kino Otok Isola Cinema 2010. Režija Mohammed Soudani (Alžirija, Švica, 2010). Po zajetni dokumentarni kilometrini alžirsko-švicarskega filma se je Mohammed Soudani začel odkrito spogledovati s fiktivno filmsko formo. Leta 2007 je posnel televizijski film Ruleta, letos končal snemanje Lionela, novodobne pravljice, ki se odvija na relaciji ŠvicaAfrika, premiero pa je ugledala tudi pričujoča Govorilnica, ki po avtorjevem mnenju predstavlja neke vrste "iniciacijsko potovanje", stično točko med severom in jugom, Alžirijo in Zahodom, prikazano skozi usodo švicarskega para, ki potuje po osrčju alžirske puščave. Zgodba, ki se prične kot romantično-eksotični film ceste po neskončni puščavi, kaj hitro preide v spoznavanje oddaljene usode države tretjega sveta ter posledičnega preizpraševanja lastnega odnosa do nje. Toda s to razliko, da se Soudani tega medkulturnega trka loti zelo sproščeno, čeprav oddaljena izkušnja zahteva korenite življenjske spremembe in miselne preskoke pri protagonistih. Kinodvor. Ob 17. uri.

Brata

Film. Režija Jim Sheridan (ZDA, 2009). Razburljiva, pretresljiva družinska drama dveh ranjenih moških psihologij in ženske, ujete v primež med obema; zgodba o ljubezni, zvestobi in moškosti na ozadju sodobnih vojaških spopadov v Afganistanu. Film je ameriška priredba istoimenske danske uspešnice v  režiji Susanne Bier iz leta 2004. Kinodvor. Ob 19. uri.

Hrana d.d.

Dokumentarni film. Režija Robert Kenner (ZDA, 2008). Kaj ljudje jedo in zakaj, razkriva dokumentarec Roberta Kennerja, ki je film ustvarjal celih šest let, preden mu je iz šokantnih razkritij uspelo sestaviti docela verodostojno in vodotesno zgodbo. Kinodvor. Ob 19.15.

Morilec v meni

Film. Režija Michael Winterbottom (ZDA/VB, 2010). Po romanu legendarnega pisca rumenih kriminalk Jima Thompsona posneta zgodba pripoveduje o mladem, čednem, priljubljenem šerifovem namestniku iz malega ameriškega mesta. Prvi ameriški film britanskega režiserja Michaela Winterbottoma je obenem uspešen poskus revitalizacije filma noir in povsem sodobna, šokantna kriminalka, ki je po premieri na festivalu Sundance sprožila tako razsrjene in pretresene kot navdušene odzive. Kinodvor. Ob 21.15.

Princ Broadwaya

Film. Režija Sean Baker (ZDA, 2008). Film je unikatna mešanica naturalistično posnete socialne drame in tople, lucidne komedije značajev. Po mnenju mnogih pa je tudi eden najbolj svežih in inovativnih ameriških neodvisnih filmov zadnjega desetletja. Kinodvor. Ob 21.30.

Palermo Shooting

Film. Režija Wim Wenders (ZDA, 2009). V času, ko je podoba vse, je dan glavnega junaka - fotografa poln obveznosti in uspehov, vendar mu noč prinaša more ter poraja vprašanja o smislu življenja, hitro bežečem času, izgubah. Ob bližnjem srečanju s smrtjo se zave strahov in preteklosti, ki ga obremenjuje. Film se ponaša z zanimivo igralsko zasedbo ter izrazito glasbo. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Ob 22. uri.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Svetlana Makarovič: Sapramiška

Lutkovna predstava za otroke. Režija Nace Simončič. Likovna zasnova Jaka Judnič. Glasba Svetlana Makarovič, Lado Jakša. Nastopajo Asja Kahrimanović/Sonja Kononenko, Breda Hrovatin, Peter Dougan, Jernej Slapernik/Marko Velkavrh/Alenka Pirjevec. Mala siva miška se je nekega dne znašla iz oči v oči z mačko, ki je bila tako presenečena, da ji je ušla kletvica "sapramišnazaj". In tako je dobila Sapramiška svoje ime. In potem je imela rojstni dan in ji je teta Grizelda podarila tri prekrasne lešnike. In potem se ji je zlomil tisti nesrečni "vob" in je morala kljub prijazni "pomoči" veverice in žabe Regice obiskati zobozdravnika, doktorja Detla. Tako je prišla v zgodovino kot prva miška, ki je zbrala toliko poguma, da je sedla na zobozdravniški stol. In postala je slavna doma in po svetu. Predstava traja 45 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Veliki oder LGL. Ob 17. uri.

Ekološke delavnice za otroke: Embalaža hrane

Na današnji delavnici bodo otroci razmišljali o tem, v čem vse lahko kupimo hrano v trgovini, kako jo pakirajo drugod po svetu in kako so se tega lotevali naši predniki. Prav tako pa bodo spoznali, kako zanimive stvari se lahko ustvari iz vsakdanje odpadne embalaže: denarnico, peresnico, torbico ali drug uporaben in trajen predmet. Udeleženci so vabljeni, da s seboj prinesejo prazne in očiščene tetrapake, embalažo od kave, čokolina, cedevite ali podobno odpadno embalažo. Vstop prost. Španski borci. Ob 17. uri.