Vsako leto novi avtomobili

Avtomobile bo BMW vsako leto zamenjal za nove, dogovor pa bo veljal pet let.  Z avtomobili bodo najprej opremili vozni park ministrstva za zunanje zadeve in generalnega sekretariata, kasneje pa tudi druge  vladne službe. Vlada bo lahko po petih letih avtomobile odkupila.

Tako bo BMW vladi Boruta Pahorja pet let brezplačno posojal sto novih limuzin serije pet, denar, ki bi ga vlada v petih letih odštela za lizing, bodo namenili gradnji sončnih elektrarn na strehah javnih stavb. Z donacijo bo BMW utrdil tržni delež. Tako vlada ubija  tri muhe na en mah; sprejela bo zastonj avtomobile, poskrbela za okolje in dala posel Hypo Leasingu.

Gradnje sončnih elektrarn

Direktor vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih je za Finance povedal, da naj bi projekt, ki je sicer še v medresorskem usklajevanju, vladi vsako leto prihranil več sto tisoč evrov. Prihranjeni denar bo vlada namenila za gradnjo sončnih elektrarn sprva na strehi ministrstva za zunanje zadeve in na strehi vlade, kasneje pa še na slovenskih šolah.

Na vprašanje Financ, zakaj so izbrali prav BMW, je Stritih povedal, da je omenjena avtomobilska družba kot edina pristopila k projektu, preostalih znamk pa sodelovanje na tak način ni zanimalo. Seveda posel vlade z BMW pomeni neposreden upad posla za tekmece. Distributerji renaulta, mercedes-benza in audija, ki so do zdaj polnili protokolarni vozni park, v prihodnjih petih letih najbrž ne bodo prodali niti enega avtomobila javnim ustanovam, ugotavljajo Finance.  

Domnevno projekt ni sporen

Projekt menda ni sporen. Za njegovo izvedbo so, tako Stritih, že dobili dovoljenje na davčni upravi, Kosovi komisiji in na ministrstvu za finance.