Pred petimi leti je Sraka Vukovićeva (takrat le s priimkom Sraka) osvojila prvo kolajno na svetovnem prvenstvu v zgodovini slovenskega juda. Uspehe ljubljanska judoistka niza že vrsto let, tokrat je dobila že šesto kolajno, saj ima poleg dveh s SP tudi štiri z evropskih prvenstev.

V zadnjem desetletju skoraj ni velikega mednarodnega tekmovanja, od koder slovenski judoisti domov ne bi prišli z žlahtno kovino. Medalje na evropskih prvenstvih so že stalnica in skoraj same po sebi umevne, Urška Žolnir z bronom ter Lucija Polavder prav tako z bronom pa sta že poskrbeli tudi za olimpijski odličji. Prva leta 2004 v Atenah, druga leta 2008 v Pekingu. Tokrat nista bili uspešni, a so Žolnirjevo ustavile poškodbe, operirani je imela obe koleni, Polavderjevo pa diskvalifikacija. Pravila borbe so se namreč v zadnjem času precej spremenila. Nižjerasli Polavderjevi pri praviloma precej višjih in težjih tekmicah to ne ustreza, v tokratni prvi borbi je namreč tekmico prijela za nogo, prijemi pod pasom pa niso več dovoljeni. Po rdečem kartonu je bilo zanjo tekmovanja konec.

Poleg omenjene trojice je tu še Petra Nareks, "dekle za evropska prvenstva", ki na prvenstvih stare celine blesti, v svetovni konkurenci pa se še ne znajde. Za omenjenimi dekleti prihaja mladi rod. Ana Velenšek, Tina Trstenjak in Vlora Beđeti, slednja je s kolajno že presenetila na letošnjem EP na Dunaju meseca aprila, so sicer v Tokiu prvič preizkusile svetovno konkurenco in čeprav so se hitro poslovile od nadaljevanja, vseeno ne gre reči, da so bile v borbah podrejene tekmicam.

Fantje se v zadnjem času "pobirajo". Potem ko je Sašo Jereb zamenjal kategorijo in je športno pot zaključil Klemen Ferjan, ne gre govoriti o praznini. Matjaž Ceraj v najtežji kategoriji še čaka na svojo pravo uvrstitev, čeprav je že posegel po uvrstitvi na SP, leta 2007 je bil v Riu de Janieru deveti. Tokrat mu ni uspel preboj v četrtfinale, za nameček jo je skupila še rama, tako da bo nekaj časa spet vzelo okrevanje. Aljaža Sedeja je aprila na EP ustavila poškodba komolca, za to SP je treniral zgolj poldrugi mesec, tudi njegov čas pa še prihaja. Rok Drakšič se je v močni konkurenci, nastopilo je kar 74 borcev, boril dostojno, na koncu pa mu je za vidnejši uspeh ob dveh zmanjkala še tretja zmaga.

Vsi omenjeni počitka praktično ne poznajo. Poleg sprememb v tekmovalnem sistemu je drugačen tudi tekmovalni koledar. Tekem kar mrgoli, za kvalifikacijsko normo za OI pa štejejo točke, dobljene na tekmah velike nagrade, grand slama in svetovnih pokalov. Ti se nadaljujejo že konec septembra, šteje pa pet najboljših uvrstitev med posameznimi evropskimi prvenstvi, vključno s slednjimi. Boj za točke in za uvrstitev na OI ostaja neizprosen.

Dosedanje slovenske uvrstitve na svetovnih prvenstvih v judu:

* München 2001:
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)

* Kairo 2005:
- 3. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)
- 3. mesto Raša Sraka (do 70 kg)
- 5. mesto Lucija Polavder (open)
- 7. mesto Primož Ferjan (do 100 kg)

* Rio de Janiero 2007:
- 2. mesto Lucija Polavder (open)
- 5. mesto Roki Drakšič (do 60 kg)
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)

* Rotterdam 2009:
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)
- 7. mesto Raša Sraka Vuković (do 70 kg)

* Tokio 2010:
- 3. mesto Raša Sraka Vuković (do 70 kg)