Košarkarji Litve so šestnajsto svetovno prvenstvo v Turčiji končali na tretjem mestu, potem ko so nepričakovano gladko premagali Srbijo z enajstimi točkami razlike. Za Litvo je to prva medalja na svetovnih prvenstvih, ki lepo dopolnjuje njihovo zbirko odličji z največjih tekmovanj. Litva ima namreč od leta 1990 naprej tri bronaste medalje z olimpijskih iger in celo paleto kolajn z evropskih prvenstev, vključno z naslovom prvaka leta 2003 na Švedskem.

Litva je brez dvoma najprijetnejše presenečenje prvenstva, saj je v Turčijo kot posebni povabljenec prišla s povsem pomlajeno reprezentanco, ki ji košarkarski poznavalci niso pripisovali večjih možnosti za vidnejši dosežek. Toda maloznani selektor Kestutis Kemzura je uspel združiti igralce v homogeno ekipo, ki je na prvenstvu pokazala všečno igro in zasluženo osvojila medaljo. S tem Litva postaja zelo resen kandidat za naslov prvaka na naslednjem evropskem prvenstvu 2011, ki se bo odvijal prav pri njih in kjer je košarka veliko več kot igra desetih mož na dva koša.

Pomembno vlogo v tekmi za tretje mesto sta imela sobotna polfinala. Medtem ko so Litovci pričakovano izgubili proti ZDA, je Srbija po dobri igri proti Turčiji doživela boleč poraz v izdihljajih tekme. Grenak spomin jih je očitno preganjal tudi na tej tekmi, saj z izjemo uvodnih minut (18:9) niso bili enakovreden tekmec razigranim Litovcem. Ti so si do odmora priigrali deset točk naskoka, po treh četrtinah so imeli že 18 točk prednosti, tako da je bilo zadnjih deset minut zgolj formalnih.

V finalu SP se bosta ob 20.30 pomerila ZDA in Turčija. Američani se bodo potegovali za svojo četrto zlato medaljo, medtem ko bodo gostitelji ne glede na rezultat osvojili prvo odličje na svetovnih prvenstvih.