Italijanke, ki so bile favoritinje v slovenski predtekmovalni skupini drugega kakovostnega razreda, so sinoči presenetljivo izgubile z Grkinjami, zato je bila to zanje tekma za biti ali ne biti. Slovenska trojka je svojo nalogo opravila po svojih možnostih, toda z igralkama, ki sta blizu evropskega vrha, Nikoleto Stefanovo in Tan Wenling, enostavno ni bilo mogoče zmagati.

Manca Fajmut je za uvod igrala s Stefanovo in predvsem v drugem nizu pri izidu 9:9 že imela priložnost za uspeh. Ostalo je le pri tem. Vesna Rojko je na hitro izgubila uvodni niz s precej bolj izkušeno Tanovo. V drugem nizu je Ptujčanka, ki je lani navduševala na prvenstvu v Stuttgartu, že vodila z 10:7, nato pa izgubila pet točk zapored. V tretjem nizu ni več našla pravega motiva. Selektor Matej Petar je nato prvič na turnirju predstavil Alex Galič, ki je bila slovenska zastopnica na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju, kjer je osvojila 21. mesto. Galičeva je začela z zmago v prvem nizu, nakar sta sledila dva niza v korist Debore Vivarelli. V zaključku se je 16-letnica, ki zdaj z družino živi v Kasslu v Nemčiji, znova zbrala za pomembno točko v boju za vsaj drugo mesto v skupini. Fajmutova s Tanovo znova ni imela nobene prave možnosti.

"To so vsekakor sladke skrbi, katera bo igrala v nadaljevanju prvenstva. Vem, da lahko na igrišče postavim vse štiri in to je pomembno dejstvo. Žal nismo imeli pravega odgovora na servis Tanove, tudi Stefanova, 27. na evropski lestvici, je enostavno boljša od naših mladih deklet. Čakajo pa nas zelo zahtevne tekme in to dobro vemo," pa je po dopoldanskem nastopu dejal trener Matej Petar.

Moški bodo danes ob 12.30 igrali z Litvo, ženske pa ob 20. uri z Grčijo.

SLOVENIJA - ITALIJA 1:3
Manca Fajmut - Nikoleta Stefanova 0:3 (-5, -9, -4)
Vesna Rojko - Tan Wenling 0:3 (-4, -10, -1)
Alex Galič - Debora Vivarelli 3:2 (5, -6, -7, 9, 4)
Manca Fajmut - Tan Wenling 0:3 (-2, -7, -6)