Zadnji dan prvenstva v Tokiu slovenski izbrani vrsti ni bil naklonjen. Močna konkurenca je terjala svoj davek, kot zadnja sta širok kakovostni vrh okusila celjska judoista Rok Drakšič in Petra Nareks.

Drakšič se je sicer dobro boril. Vedel je, da lahko izkoristi ugoden žreb, saj bi se ob morebitni zmagi v tretjem krogu prebil v četrtfinale, od tam pa najverjetneje še dlje. Po novem sistemu namreč le uvrstitev v četrtfinale prinaša uvrstitve in morebiten popravni izpit preko repasaža. A do tam je vsaj v nižjih kategorijah dolga pot. V Drakšičevi konkurenci je nastopilo kar 74 tekmovalcev, toliko jih je bilo tudi zaradi dejstva, ker lahko po 50 letih po novem vsako državo zastopata po dva posameznika.

Drakšiču je žreb v prvem krogu namenil Gruzijca Mihejila Homizurija in varovanec trenerja Marjana Fabjana je borbo dobil po točkah. V drugo je bil že po 54 sekundah z iponom boljši od Avstralca Iva dos Santosa, nato pa ga je čakal Rus Alim Gadanov, bronasti z letošnjega EP na Dunaju in štirikratni zmagovalec tekem svetovnega pokala. Predstavniki držav nekdanje Sovjetske zveze veljajo za izredno zahtevne nasprotnike in tako je bilo tudi tokrat. Karkoli je Drakšič poskušal, Rus je zmeraj našel odgovor oziroma protinapad. Slabi dve minuti pred koncem je Drakšič padel za ipon in ostal brez uvrstitve v želeni četrtfinale.

"Rusa sem poznal, vedel sem, da je dober, šel sem agresivno nanj, predvsem na začetku, a nato mi je koncentracija popustila, kar se je hitro poznalo tudi na semaforju. Za nameček sem potem storil še napako in padel. Načrt je bil takšen, da se prvo borbo borim taktično, nato v drugi poskusim hitro zmagati, s trenerjem pa sva vedela, da bo glavna borba proti Rusu. Žal mi ni uspelo priti preko njega," je po borbi povedal Drakšič.

Petra Nareks ni imela sreče z žrebom. Na že svojem petem svetovnem prvenstvu je spet ostala praznih rok. V prvi borbi je dobila Japonko Juko Nišida, bronasto s SP 2007, in po vsega poldrugi minuti borbe izgubila z iponom. "Kaj naj rečem, razočaranje je veliko. Da prideš tako daleč za minuto borbe. Nimam sreče. Vedno dobim v žrebu ali Japonko, Kitajko ali pa Korejko. Očitno sem namenjena le evropskim prvenstvom," je povedala Nareksova, ki na prvenstvih stare celine kolajne osvaja po tekočem traku, medtem ko na svetovnih prvenstvih uspehov nima.

Slovenski reprezentanti in reprezentantke se tako v domovino vračajo s kolajno Raše Sraka Vuković, počitka pa vsaj za večino ne bo. Mlajši člani ekipe se bodo osredotočili na mladinsko svetovno prvenstvo in SP U23, starejši pa na tekme svetovnega pokala, ki se nadaljujejo že konec septembra in so pri osvajanju kvalifikacijskih točk za uvrstitev na OI 2012 nadvse pomembne.

V ponedeljek bodo v Tokiu tekmovali še judoisti in judoistke v odprti kategoriji, a brez slovenskih predstavnikov, ki potujejo domov.