"Smo v sklepni fazi drugega cikla priprav, kjer delno že izvajamo trening streljanja s tekmovalnim ritmom. Tudi sicer poskušamo narediti čim več treninga, ko je obremenjenost podobna tekmovalni. Jasno je, da so tekmovalci po tej fazi že nekoliko utrujeni, zato so bili teden dni prosti," je povedal moški trener Uroš Velepec in dodal, da je sezona po olimpijskih igrah je vedno tudi priložnost, za kakšen eksperiment in nove metode treninga.

Podobnega mnenja ženski trener Tomaš Kos: "Zaenkrat poteka vse po načrtih in tekmovalke se poskušajo čim bolj motivirati za prihajajočo zimsko sezono. Dosedanji treningi so bili uspešno izvedeni in drugo fazo zaključujem s pozitivnim občutkom, da smo dobro delali."

Sicer pa je biatlonska reprezentanca dodobra izkoristila pogoje na Pokljuki, kjer je opravila vse treninge z izjemo tedna dni, ki so ga biatlonci preživeli v avstrijskem Obertilliachu, izjema pa so seveda posamezne akcije, kot denimo uspešen nastop Klemna Bauerja na poletnem IBU pokalu na Češkem, del B ekipe pa bo čez teden dni odpotoval na poletno svetovno prvenstvo na Poljsko.

"Pokljuka nam omogoča odlične pogoje, le v novembru si želimo sneg. Zdajle pa bilo dobro, če bi čim dlje zdržalo vreme, konec oktobra pa bi morda lahko tudi sami pripravili nekaj snega, če bodo temperature dovolj nizke. Sicer pa smo na Pokljuki kar precej privarčevali, pa tudi za tekmovalce in trenerje je lažje, saj je moč kakršno koli težavo rešiti, če si kje daleč, pa je to drugače. V preteklosti so bile ob koncu priprav zato vselej težave in želje, da bi se čim prej vrnili," pa je dodal direktor reprezentanc Borut Nunar in razkril, da se bodo Slovencem konec meseca na Pokljuki pridružili tudi Čehi, pa tudi sicer je bil zadovoljen z zasedenostjo centra, kjer so dober obisk beležili predvsem v drugi polovici poletja.

Pred kratkim pa je v ruskem St. Peterburgu potekal tudi volilni kongres Mednarodne biatlonske zveze, kjer so nov štiriletni predsedniški mandat zaupali edinemu kandidatu in dozdajšnjemu predsedniku Norvežanu Andersu Bessebergu. Med deseterico članov vse bolj pomembnega tehničnega odbora je bil izvoljen tudi Nunar.

"Tehnični komite skrbi za razvoj športa. Dobili se bomo nekje sredi oktobra in predelali nove smernice ter dali ustrezne predloge," je o svoji novi nalogi povedal Nunar in dodal, da je vesel tudi letošnje novosti, ko je kongres odločil, da se število udeležencev na tekmah svetovnega pokala zmanjša na največ 105 oz. 108. "Največje države bodo lahko nastopale le še s po šestimi tekmovalci, sicer pa bo v svetovnem pokalu lahko nastopalo le še najboljših 30 držav. Svetovni pokal pač ni tekma za začetnike, zato bo treba zmanjšati tudi dovoljene zaostanke za najboljšimi, sicer pa so bile tekme preobsežne in 150 ljudi na startu nima smisla in morali smo poiskati ustrezno rešitev," je še pojasnil Nunar.