Ajpes je največ neplačil zabeležil v zadnjem letu in pol, obseg neplačil pa se še vedno povečuje. V najslabšem bonitetnem razredu so podjetja, ki ne zmorejo plačevati svojih obveznosti, in tista, ki imajo poslovni račun blokiran 30 dni neprekinjeno, je razvidno iz sporočila za javnost, objavljenega na spletnih straneh celjskega sejma.

Ajpes ob tem ugotavlja, da so najboljši plačniki podjetja, ki se ukvarjajo z veterino, proizvodnjo naftnih derivatov in dejavnostmi zavarovanja, pozavarovanja in pokojninskih skladov.

Podjetniki se lahko vrtincu težav z neplačili in tveganim poslom izognejo s pomočjo bonitetnih ocen, pred dokončno nesposobnostjo plačila pa lahko podjetja reši tudi večstranski pobot medsebojnih obveznosti. To zaenkrat sicer temelji na prostovoljnih odločitvah.

Da je plačilna nedisciplina ena največjih težav, s katerimi se ukvarjajo podjetniki in obrtniki, se strinjajo tudi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Ob tem opozarjajo, da je velik problem tudi siva ekonomija, ki je v porastu.

Stanje v slovenskem gospodarstvu se po njihovi oceni deloma izboljšuje, vendar je to odvisno od panoge. "Slovensko malo gospodarstvo okreva, velike težave pa so še v gradbeništvu. Tam bi morali reševati problem podizvajalcev, ki so jim velika podjetja dolžna poplačati dolgove," je v okviru sejma v Celju povedal predsednik OZS Štefan Pavlinjek.