Tokio - Slovenska judoistka Raša Sraka Vukovič je na svetovnem prvenstvu na Japonskem v kategoriji do 70 kilogramov osvojila bronasto kolajno. Sraka-Vukovičeva je v tekmi za bron premagala Nizozemko Edith Bosch. Včeraj je na Japonskem nastopil tudi njen klubski kolega Aljaž Sedej, ki pa je po porazu v prvi borbi ostal brez uvrstitve.

Sraka-Vukovičeva je kot vino, starejša kot je, boljša je, je mnenje v slovenski odpravi. Tokrat je osvojila že svojo šesto kolajno na velikih tekmovanjih, ob štirih evropskih ima namreč tudi že kolajno s SP, bron je osvojila že v Kairu leta 2005.

Tokrat je Sraka-Vukovičeva na prvenstvo odpotovala z zelo mešanimi občutki, saj so jo poleg poškodb dodatno utrujale tudi bolezen tik pred SP in neprespane noči zaradi časovne razlike. A se varovanka trenerja Gregorja Broda ni pustila motiti. Že v prvo borbo je krenila odločno in proti Američanki Laquinti Allen slavila že po 50 sekundah. V drugi borbi je šlo še hitreje, saj je Mongolka Naranjargal Tsend-Ayousheva napravila napako in si prislužila diskvalifikacijo.

V četrtfinalu se je za trenutek ustavilo, ko je bila boljša kasnejša svetovna prvakinja Francozinja Lucie Decosse, a že v nadaljevanju je najprej padla Japonka Mina Watanabe, ki je bila od Ljubljančanke boljša na zadnjih treh medsebojnih obračunih, nato pa še stara znanka Boscheva, ki jo je Sraka-Vukovičeva nazadnje ugnala pri mladinkah. Tokrat je "joka-gruma" obrodila sadove in na hrbtu je končala Nizozemka.

"Ne morem verjeti. Te kolajne me še držijo pokonci. Saj vem, zdaj boste rekli, da vedno ko tarnam, da sem poškodovana, takrat najbolje nastopam. Kot kaže, je to res, ampak pred današnjimi borbami sem se res slabo počutila. Bolel me je hrbet in zadnji dve noči sem slabo spala. Se pa pozna, da je kimono oblekel tudi moj mož Luka in mi pomagal pri ogrevanju," je srečna dejala Raša Sraka Vukovič