Ker sta po mnenju sodnikov izpustila vrata, Kauzer ena, Meglič dvoje, sta bila po prvem polčasu daleč od finala, na 60. oziroma 79. mestu med 91 tekmovalci, zato je bilo pred drugim nastopom v zraku čutiti takšno napetost, da bi jo lahko z nožem rezal. A popravni izpit sta opravila z odliko, ko sta s kontroliranima vožnja upravičila vlogo favoritov. Letošnji evropski prvak iz Bratislave Kauzer je osvojil četrto (2,62 sekunde zaostanka za najhitrejšim Francozom Leferom), podprvak Meglič pa peto mesto (zaostanek 2,74).

"Očitno letos skrbim za drame na velikih tekmah. Najprej moram eno vožnjo zabluziti, da se zbistrim in pokažem tisto, kar znam. V prvi vožnji so mi sodniki neupravičeno dosodili 50 kazenskih sekund za izpuščena vrata, a tudi motiti se je človeško. V prvem nastopu sem imel najslabšo možno vodo, ubijal sem se s progo. V drugem nastopu sem imel vse pod kontrolo, nekatera vrata sem vzel celo s preveč rezerve, pripravljen sem jih bil prevoziti tudi vzvratno, če bi bilo treba, da bi se tako izognil napaki," je vidno olajšan v mešani coni, kjer nimamo nobene možnosti, da bi na televizijskem zaslonu ali semaforju spremljali, kaj se dogaja na progi, pripovedoval Peter Kauzer, ki je misli usmeril tudi že v jutrišnji dan: "Polfinale bo treba opraviti rutinsko, v finalu pa napadati naslov svetovnega prvaka. Počutim se dobro, podpora s tribun je fantastična, torej so vsi pogoji, da bomo v nedeljo pozno popoldne veseli."

Jure Meglič je slabšo prvo vožnjo opravičeval s tem, da je bil zaradi prestavitev načet tekmovalni bioritem, saj od srede najprej ni počel nič. V četrtek je monotonijo čakanja razbil tako, da je kolesaril po rodni Gorenjski. "Tako slabe prve vožnje nisem sestavil že nekaj let, zato sem začel že dvomiti o sebi. Drugo vožnjo sem opravil z ročno zavoro, da ne bi naredil kakšne nove neumnosti. Zdaj bo treba stopnjevati nastope in v finalu pokazati najboljšo vožnjo življenja. Zame je visok vodostaj reke grozen, saj je nihala celo za pol metra, zato upam, da se bo reka umirila," je povedal Jure Meglič, ki je bil po prvi vožnji tako jezen nase, da se je po pogovoru s trenerjem pred vsemi skril v ilegalo.

Štiriintridesetletni Dejan Kralj, za katerega je na hrbtu mame, ki je tekala ob progi, najglasneje navijal sin Julien, je demonstriral, kaj pomenijo izkušnje, zato ni bilo nobene napetosti, morda tudi zaradi tega, ker je dodatni dan brez tekme preživel na veslanjem po Ljubljanici. "Zelo sem vesel, da sem dnevno nalogo opravil že na prvi vožnji. Na drugi sem poskušal nekatere stvari popraviti, a sem nekatere naredil tudi slabše. Lovil sem prave občutke za nedeljo, da bom še hitrejši. Začel sem uživati, posijalo je sonce, voda je vse boljša, upam, da bo šlo tako do nedelje zvečer," je povedal Dejan Kralj, ki ga čaka dvojni program, saj bo danes s Simonom Hočevarjem tekmoval tudi v kanuju dvosedu.

Potem ko je v sredo nastopajoče močil dež in so avtomobile iz blata s parkirišča na travniku morali porivati ter vleči in je v četrtek narasla Sava odplaknila tekmovanje, se je včeraj ena najznamenitejših prog kopala v soncu. Pretok vode je bil zaradi pomoči elektrarne z regulacijo še 100 kubičnih metrov na sekundo, kar je še v mejah pravil. Nekateri so imeli za vsak primer obute škornje. Med navijači so prevladovali navdušenci iz Hrastnika, ki so pripotovali z avtobusi. Danes od 11. ure naprej (C-2, K-1 ženske, ena moštvena vožnja v teh dveh kategorijah) in jutri od 9.30 (C-1 ženske, C-1 moški, K-1, ena moštvena vožnja kanuistov in kajakašev) pa se obetajo nabito polne tribune, saj so domači tekmovalci med favoriti za kolajne.