Danes že skoraj 66-letni Messner je kot 26-letni mladenič v gorah izgubil brata. Prvi je osvojil vse osemtisočake in se prvi povzpel na Mount Everest brez dodatnega kisika. Napisal je kupe knjig in prepotoval Antarktiko. Po Himalaji je iskal jetija in s tezo, da gre za redko vrsto tibetanskega oziroma himalajskega rjavega medveda, mimogrede "ubil" legendo o snežnem možu.

V javnosti se je pogosto kazal kot vzvišen in muhast. Kot napornega človeka, ki mora imeti vse pod nadzorom, so ga opisali nekateri njegovi nekdanji alpinistični kolegi, ki so bili skupaj z njim na odpravah v Himalaji. Slovenski alpinist Viki Grošelj lahko zanj najde samo pozitivne besede: "Je največja kapaciteta, najboljši plezalec prejšnjega stoletja. Pri njem je najpomembnejše to, da je imel ideje, s katerimi je premikal meje mogočega. Pri tem je šel v pravo smer. Ni ga zanimalo, kaj zmore tehnologija, ampak kaj zmore človek. Morda je včasih kolerik in samosvoj, vendar vsak človek je po svoje 'težak'. Tudi vi in jaz. Njegove pozitivne lastnosti pa daleč presegajo vse druge. Je zelo korekten in pošten človek. Karizmatična osebnost, ki ga je slava sama poiskala. Ni je on iskal," o alpinističnem kolegu pravi Grošelj. Kot človek se je v očeh slovenskih alpinistov še posebej dokazal, ko je podprl uspehe slovenskega alpinizma, medtem ko so nekateri drugi alpinisti večjih držav poskušali uspehe naših odprav na vsak način relativizirati in jim ne priznati veličine.

V času, ko so mnogi svoje upe za osvajanje vrhov polagali v izboljšave opreme in tehnologije, njega tovrsten napredek sploh ni zanimal. V alpskem slogu, z malo opreme in maloštevilčno odpravo, je v hitrih vzponih osvajal vrhove osemtisočakov. Njegov prvi uspeh, vrh Nanga Parbata, je leta 1970 pospremila tragedija. Pri sestopu je njegovega brata, ki je bil že nekaj dni v zelo slabem stanju, odnesel plaz. Vendar ga smrt brata, s katerim sta že v zgodnjih najstniških letih skupaj plezala v stenah italijanskih gora, ni ustavila. Dve leti po bratovi smrti se je povzpel na drugi osemtisočak, Manaslu. Bratova smrt ga sicer ni spremljala le v njegovi zavesti. Messner, ki je med istim vzponom izgubil tudi sedem prstov na nogah, se je moral čez čas otepati obtožb, da je med vzponom na Nanga Parbat svoje alpinistične cilje postavil pred bratovo življenje.

Kot alpinist je vedno iskal nove izzive. Plezati ga je naučil oče in že kot najstnik je nakazal, da ga bo pri uresničevanju njegovih ciljev težko ustaviti. Ko sta z očetom plezala v Dolomitih, mu oče ni mogel več slediti. Pozval ga je, da se spustita, vendar Reinhold ni hotel odnehati. Odvezal se je in sam nadaljeval do vrha. Takrat je bil star okoli 15 let.

Kasneje, ko je bil že uveljavljen alpinist, se je odločil postati prvi človek, ki se je povzpel na Mount Everest po še neosvojeni juhozahodni smeri. Ker so ga pri tem prehiteli, mu ta smer ni bila več dovolj velik izziv in je raje sklenil, da bo prvi, ki bo Mount Everest osvojil brez dodatnega kisika. To je nemško govorečemu Italijanu iz Južne Tirolske v družbi Avstrijca Petra Habelera uspelo že leta 1978. Želel je še več. Čez dve leti se je ponovno odpravil na najvišji vrh sveta. Tokrat v monsunskem obdobju, sam in ponovno brez kisika. Več kot dovolj za ponovni vpis v zgodovino alpinizma. Osvojil je vseh 14 osemtisočakov in postal ikona. Zaradi svoje karizmatičnosti je hkrati postal tudi medijsko izjemno prepoznaven in komercialno uspešen. To je šlo marsikomu v nos. Vendar dejstvo, da je svoje uspehe, podvige in ime znal in še vedno zna tudi tržiti, nikakor ne zmanjša njegove alpinistične veličine.

Po besedah Vikija Grošlja je po "upokojitvi" alpinizmu in goram mnogo podaril tudi kot kronist. Slovo od sten mu bojda ni bilo pretežko, saj je deloholik in si je takoj zadal nove cilje. Veliko časa, energije in denarja vlaga v svoje muzeje alpinizma, sodeloval je tudi pri polarnem potovanju čez Antarktiko.

Pred nekaj leti je šest tednov potoval čez puščavo Gobi. Z nahrbtnikom jo je prečkal od vzhoda proti zahodu, čeznjo pa se je prebil le s pomočjo ljudi, ki jih je srečal na poti. Tudi te avanture ni vsem lahko razumeti.