Dvoboji ruskih in ameriških reprezentanc so vselej nekaj posebnega, verjetno pa ob letos ne tako močnih evropskih prvakih iz leta 2007 nihče ni pomislil, da bo tekma izenačena. No, pa saj končnica nato dejansko ni bila, a vseeno so Rusi precej dolgo nudili več kot dostojen upor favoriziranim tekmecem in ob tem na svojo stran pridobili tudi veliko večino gledalcev v dvorani. Kar pa ob protiameriškem vzdušju, ki smo mu na prvenstvu priče že vse od prvega kroga skupinskega dela in nato tudi vseh naslednjih tekmah ZDA, niti ni bilo tako težko. Nevtralni ljubitelji košarke si očitno v Carigradu želijo, da bi zvezdnikom iz lige NBA znova spodrsnilo, po možnosti še pred finalom.

Včeraj za kaj takega ni bilo realnih možnosti. Rusi so bili večji del prvega polčasa sicer celo boljši in so si po izenačeni prvi četrtini sredi druge priigrali pet točk prednosti - 35:30 je bil izid v 16. minuti. A ko se je že zdelo, da se bo v vrste ameriških košarkarjev naselila živčnost in je bil za svoj siceršnji značaj nenavadno nemiren tudi njihov selektor Mike Krzyzewski, ki je nekajkrat celo glasno protestiral pri sodnikih, so njegovi igralci izid obrnili. Po seriji 12:0 vodstva niso več izpustili iz rok, odločilno prednost pa so si priigrali v drugem delu tretje četrtine, ko se je razlika prvič merila z dvomestnim številom. V zadnjem delu so tako le še držali zanesljivo vodstvo in se s sedmo zaporedno zmago uvrstili v polfinale.

"Pohvalil bi rusko reprezentanco, ki nas je pošteno namučila. Kar zadeva našo igro, menim, da jo izboljšujemo iz tekme v tekmo, zato se že zdaj veselim nastopa v polfinalu," je po tekmi dejal prvi strelec tekme (33 točk) Kevin Durant, njegov trener Mike Krzyzewski pa ga je dopolnil: "Za nas je to velika zmaga proti močni ruski ekipi." Za brezhibno ameriško angleščino je na tiskovni konferenci po tekmi poleg omenjenih poskrbel tudi Američan na klopi ruske reprezentance David Blatt, ki je najprej stresel kup lepih besed na račun nasprotnika, nato pa pojasnil, zakaj je pred začetkom dvoboja kot predstavnik ruske ekipe pel ameriško himno: "To je moja himna in s tem ni nič narobe. Lahko rečem samo, da sem med tekmo užival, še bolj pa bi, če bi Američane premagali."

Na zadnji četrtfinalni tekmi je Litva povsem nadigrala blede Argentince. Dvoboj je bil podoben obračunu med Turčijo in Slovenijo, saj so si Litovci priigrali prednost dvajsetih točk že ob polčasu. V drugem delu so svojo prednost še povečevali, najvišjo razliko ustvarili ob vodstvu s 85:53, nato pa v zadnjih minutah le zaigrali nekoliko bolj ležerno in dopustili Argenitnicem, da so se približali na manj kot dvajset točk zaostanka.