Po neuradnih informacijah naj bi tej odločitvi botrovalo to, da digitalni oddajniki ob izklopu analognih konec letošnjega leta naj ne bi zagotavljali zadostne pokritosti prebivalstva. To bi pomenilo, da gospodinjstva na nekaterih območjih, t.i. belih lisah, ob izklopu analognih oddajnikov ne bi več sprejemala programov javne televizije prek navadnih televizijskih anten, četudi bi imela ustrezen televizor ali pretvornik za sprejem digitalnega signala.

RTV Slovenija, ki upravlja prvo digitalno omrežje oziroma t.i. multipleks težave s svojim omrežjem, po današnjem pisanju Dela naj ne bi dosegala zadostnega pokrivanja. Že pred nekaj meseci bi moralo pokrivanje doseči 95 odstotkov prebivalcev Slovenije, vendar je še vedno na približno 85 odstotkih. Na Oddajnikih in zvezah zagotavljajo, da bodo z 62 novimi oddajniki, za katere naj bi opremo namestili septembra ali oktobra, pokrivanje povečali na 93 odstotkov. Za še 72 oddajniških točk bodo opremo dobili predvidoma šele po novem letu.

Na ministrstvu medtem pravijo, da "na podlagi novih dejstev" ocenjujejo, da digitalni prehod sicer ne bo zakasnjen. Vseeno pa nameravajo zakon o digitalni radiodifuziji, ki ureja to zadevo, spremeniti tako, da bodo omogočili podaljšanje oddajanja analognega signala in s tem omogočili mehkejši prehod. RTV Slovenija je sicer zagotovil, da bo dosegel zakonsko predpisano pokritost, pravi državni sekretar, a hkrati dodaja, da so se zaradi izjemne občutljivosti projekta odločili predlagati postopni odklop analognega signala.

Vseeno svetujejo čim prejšnji preklop

"Gledalkam in gledalcem bo digitalni sprejem na voljo v roku, istočasno pa bo še nekaj časa na voljo analogni sprejem, vendar vsem priporočamo, da čim prej preklopijo na digitalnega," je dejal Györkös. Podrobneje naj bi o digitalnem prehodu spregovorili na novinarski konferenci v začetku prihodnjega tedna.

Po pisanju Dela direktorat za informacijsko družbo skupaj z RTV Slovenija pripravlja načrt postopnega izklopa, ki naj bi ga začeli izvajati v sredini novembra, zadnje oddajnike pa bi ugasnili v sredini januarja. Na RTV Slovenija oziroma Oddajnikih in zvezah so predlagali šest območij, po katerih bi prehod na digitalno oddajanje prizemnega televizijskega signala opravili postopno. Nazadnje bi analogne oddajnike ugasnili na zahodu države, koder naj bi se sicer tudi lahko zgodilo, da bi sproščene frekvence takoj zasedla Italija.

Poleg prvega omrežja je že postavljeno tudi drugo omrežje, ki ga upravlja podjetje Norkring. Njihovo omrežje trenutno z 18 oddajniškimi lokacijami pokriva okoli 85 odstotkov prebivalstva v Sloveniji.

Pomoč za socialno ogrožene

Ministrstvo bo sicer zagotovilo tudi pomoč socialno ogroženim pri nakupu ustreznih pretvornikov za sprejem digitalnega signala. Za ta namen je vlada v torek na seji vladnega odbora za gospodarstvo iz proračunske rezerve namenila 250.000 evrov. To pomoč naj bi prejelo več kot 3000 gospodinjstev.

Direktorat za informacijsko družbo bo sedaj, ko so sredstva zagotovljena, opravil postopek javnega naročila za nakup digitalnih pretvornikov za socialno ogrožene, ki jih bodo ti prejeli še pred 1. decembrom, ko naj bi v skladu s sedaj veljavnim zakonom prišlo do izklopa analognega omrežja.