SLOVENIJA : TURČIJA - 68:95 (14:27, 31:50, 43:71)

* Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 15.500, sodniki: Carrion (Portoriko), Jordan (ZDA), Maranho (Brazilija).
* Slovenija: Slokar 10 (2:2), Lakovič 8 (2:2), Bečirović 16 (8:8), Nachbar 16 (4:4), Dragić 5 (2:4), Zupan 3, Brezec 10 (2:3).
* Turčija: Akyol 2, Guler 12, Onan 10, Ilyasova 19 (2:2), Erden 6 (2:5), Tunceri 10 (2:2), Savas 8 (2:3), Gonlum 4 (2:2), Arslan 5 (0:2), Asik 9 (5:8), Turkoglu 10 (6:8).
* Prosti meti: Slovenija 20:25, Turčija 21:32.
* Met za dve točki: Slovenija 12:33, Turčija 22:31.
* Met za tri točke: Slovenija 8:23 (Lakovič 2, Bečirović 2, Nachbar 2, Zupan, Dragić), Turčija 10:17 (Ilaysova 3, Onan 2, Guler 2, Tunceri 2, Arslan).
* Skoki: Slovenija 29 (18 + 11), Turčija 31 (27 + 4).
* Osebne napake: Slovenija 23, Turčija 22.
* Pet osebnih: Vidmar (39.).

Košarkarji Slovenije se niso uspeli uvrstiti v polfinale šestnajstega svetovnega prvenstva v Carigradu. V četrtfinalu so jih s sedemindvajsetimi točkami razlike premagali gostitelji prvenstva Turki.

Slovenija bo v petek ob 17. uri igrala z aktualnimi svetovnimi in evropskimi prvaki Španci za razvrstitev od petega do osmega mesta, Turčija, ki se je prvič v zgodovini uvrstila med štiri najboljše na SP, pa se bo s Srbijo pomerila za vstopnico v veliki finale.

Turčija si je že v prvi četrtini priigrala lep zalogaj prednosti. Začela je naravnost fenomenalno, saj je v uvodnih šestih minutah zgrešila vsega en met na koš in hitro prišla do naskoka 22:14. Slovenski selektor Memi Bečirović je sicer vzel minuto odmora, zamenjal praktično vso začetno peterko in poskusil z Uroš Slokarjem, Gašperjem Vidmarjem in Sanijem Bečirovićem, vendar gostitelji so bili v takšnem naletu, da so si do konca prvih desetih minut priigrali že trinajst točk naskoka.

Slovenija ni igrala tako slabo, kot je Turčija blestela v vseh segmentih igre. Z agresivno obrambo na robu prekrška, ki so ji jo dovoljevali 'eksotični sodniki' iz Portorika, Brazilije in ZDA, je preprečevala koše, na drugi strani igrišča pa je bil skoraj nezgrešljiva. Njena statistika po prvem polčasu je bila blesteča; 72-odstotni met iz igre in kar osem zadetih trojk iz enajstih poskusov.

Slovenija je sicer v nadaljevanju zaigrala nekoliko bolj agresivno v obrambi - šest osebnih napak, kolikor jih je storila v prvih dvajsetih minutah, je naredila že v dobrih petih minutah, vendar pa tedaj turškega voza ni bilo moč več ustaviti. Varovanci selektorja Bogdana Tanjevića so imeli vse v svojih rokah: rezultat na semaforju, igro na parketu in gledalce na tribunah. Slovenijo je tokrat spodbujala le peščica kakšnih dvajsetih navijačev in predsednik države Danilo Türk, ki si je srečanje ogledal v družbi turškega kolega Abdulaha Güla.

Prednost Turčije se je v drugem polčasu gibala med dvajsetimi in tridesetimi točkami, glede na to, da Slovenija ni imela niti enega razpoloženega košarkarja, pa je hitro postalo jasno, da je drugi del bolj formalnost in za domače gledalce priložnost, da so s slavjem zgodovinske zmage začeli tridnevni državni praznik ob koncu ramazana, svetega meseca odpovedovanja.

Slovenija je srečanja zaključila s 36-odstotnim metom iz igre (Turčija 67-odstoten met), zgolj enajstimi podajami (Turčija 24), 11 izgubljenimi žogami ter z izjemo Boštjana Nachbarja (16 točk) in Sanija Bečirovića (16) brez navdahnjenega posameznika. Najboljši strelec na dosedanjih šestih tekmah Goran Dragić je zbral vsega pet točk (met iz igre 1:7), Jaka Lakovič jih je dosegel osem, Gašper Vidmar pa je ostal celo brez koša.

Drugi polfinalni par bo znan bo četrtkovih četrtfinalih med ZDA in Rusijo ter Litvo in Argentino.

V videu si lahko ogledate najlepše poteze tekme: