Šarec se je za kandidaturo odločil, ko je skozi pogovore z ljudmi uvidel, da je "čas za nove obraze v politiki". Čeprav je komedija del njegovega igralskega poklica, je v svojih namerah resen, saj verjame, da županovanje terja veliko odrekanj. Kot vsak poklic je za politiko primeren tudi igralski, je še pojasnil.

Igralec ima po njegovih besedah sposobnost vživljanja v sočloveka, kar je lastnost, ki bi jo moral imeti tudi župan. Priznal je, da izkušenj v politiki nima, in dodal: "Če imaš vizijo in smelost, potem izkušnje niso vse". Župan mora namreč imeti izkušeno ekipo, ki jo mora znati koordinirati, pomanjkanje izkušenj pa naj bi nadomestil z zanosom in znanjem.

V Kamniku vidi potencial v turizmu, namesto težke industrije pa se zavzema za spodbujanje srednjega in malega podjetništva, ki sta motor razvoja. Poleg tega Šarec obljublja, da se bo lotil reči, ki jih občani najbolj občutijo. Ne daje velikih obljub, ampak zagovarja "politiko majhnih, sigurnih, a vztrajnih korakov".

V Kamniku so svojo kandidaturo po doslej znanih podatkih najavili še Brane Golubovič (neodvisen, s podporo LDS), član civilne iniciative Za moje mesto in vas Robin Majnik (neodvisni kandidat), poslanka Julijana Bizjak Mlakar (SD), Rudi Veršnik (SDS), Matej Tonin (NSi, SLS, SNS) in Zvone Potočnik (neodvisni kandidat).