Kazahstanski predsednik meni, da državama primanjkuje obsežen program o trajni uporabi in zaščiti vodnih virov, zato bi bilo potrebno naložiti vladama, da poiščejo skupno rešitev tega problema, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. "Zakaj ne bi obudili projekta preusmeritve sibirskih rek proti jugovzhodnim regijam Rusije in Kazahstana?" se je vprašal Nazarbajev, ki se je v Ust-Kamenogorsku na severovzhodu Kazahstana skupaj z Medvedjevom udeležil Foruma za medregionalno sodelovanje med Kazahstanom in Rusijo.

Pobudo Nazarbajeva o skupnem delovanju na področju zaščite in upravljanja z vodami je na forumu podprl tudi ruski predsednik Medvedjev, še navaja Itar-Tass.

Ruska in kazahstanska stran bosta na srečanju po pričakovanjih podpisali tudi vrsto dokumentov, vključno z medvladnim dogovorom o skupni uporabi in zaščiti čezmejnih vodnih zalog.

Projekt preusmeritve dela toka sibirskih rek za namakanje ruskih jugovzhodnih regij in regij Centralne Azije, ki se soočajo s problemi pomanjkanja vode, se je porodil že v ruskem imperiju konec 19. stoletja, bolj realistične obrise pa je dobil v sovjetskih časih v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Zaradi močnih pritiskov javnosti pa so ga v obdobju Perestrojke opustili, še navaja Itar-Tass.

Predstavniki okoljevarstvenih organizacij Greenpeace in Svetovni sklad za naravo (WWF) so se že odzvali z opozorili, da bi to bila ekološka katastrofa za Rusijo.