Košarka je najbrž njegov najljubši šport. Najbrž sem zapisala zato, ker ima rad tudi alpsko smučanje, ki ga je komentiral vsaj dvajset let, in tenis, ki ga komentira sedaj. Glas Miha Žibrata je na športnem programu Televizije Slovenija prepoznaven in stalen že trideset let. Prvič je za slovenske gledalce komentiral prav prenos košarke, ko sta igrala Bosna in Partizan. Zdaj je košarka znova aktualna, Slovenija je pod vtisom svetovnega prvenstva v Turčiji. Bržkone pravi čas, da ga povabimo medse.

Ali obstaja šport, ki ga še niste komentirali?

"Nogomet, ker nisem imel nikoli afinitete do tega."

Delujete kot resen komentator…

"Hvala bogu. Mar moramo biti vsi mali klovni? Upam, da ne."

Hočem reči, da lahko tudi resnim komentatorjem uide kdaj kakšna začinjena izjava, kot je vam pred tremi leti: "Pietrusa je pa zdaj treba kar na gobec."

"Moštvene igre so malce specifične, saj se človek bolj vživi v igro, še posebno če igra slovenska reprezentanca. To se mi je zgodilo, ne vidim pa katastrofe v tem. Sicer pa je lahko več razlogov, da so ljudem taki komentarji všeč. Prvič so zunaj klišejev, glede na to, da ima vsak komentator svoj slog in določeno količino stavkov, ki jih ponavljamo. To je normalno in dobro, vsak naj bo svoj, zakaj naj bi bili recimo vsi resni, kot pravite, da sem jaz. In drugič - čeprav gledalca ne bi podcenjeval - smo prišli sem ter tja na preveč populističen način komentiranja, pri čemer je to, kdo in zakaj je s kom spal, zelo zanimivo. Mene pri športu to ne zanima, pomembno mi je le dogajanje na igrišču."

Je za komentatorja težko ohraniti objektivnost in distanco?

"To je najtežje. Če igra Slovenija, je logično, da stoodstotno objektiven ne moreš biti. Upam, da gledalci tega ne zamerijo, navsezadnje so oni še bolj nastrojeni za Slovenijo kot komentatorji. Seveda pa pri tem ne moreš pretiravati in vso krivdo naprtiti sodnikom ali čudnim okoliščinam, kar Slovenci zelo radi počnemo. Saj ne izgubimo pri košarki 20 točk zaradi sodnikov. Dve, tri mogoče že, 20 pa nemogoče."

Kaj vam je osebno pri košarki najbolj všeč?

"Hitra in dinamična igra ter njena nepredvidljivost. Vedno sem imel rad tako košarko, ki je imela potezo več, kot temu rečemo. Svojo idejo, ne da je trener naredil koncept in so se košarkarji držali tistega kot pijanec plota. Včasih je bila košarka bolj inventivna, v igri je bilo več domišljije. Danes pa je več poudarka na telesni moči in sistemih, ki si jih izmišljujejo po svetu. Obstaja celo knjiga o teh košarkaških sistemih, a tisti, ki si jih je zapomnil, je tako in tako genij. "

Sedaj je trend, da se pri vseh športih poudarjata moč, eksplozivnost?

"Ni ga športa, kjer tega ni."

Ali šport in njegova lepota s tem izgubljata?

"To je jasno in razumljivo. Saj gre vse naprej in tisto, kar je bilo, je nesmiselno objokovati. Tisti, ki so stari sto let, se bodo spomnili, kakšna je bila košarka takrat, ko še ni bilo omejitve časa in so igrali en napad deset minut."

Na koliko svetovnih prvenstvih v košarki ste že bili?

"Na žalost ni vedno dovolj denarja, zato nismo vedno na samih prizoriščih. Prvič sem bil v Španiji leta 1986, leta 1990, ko je Jugoslavija igrala v Argentini in zmagala, takrat je igral recimo Jure Zdovc, smo delali iz studia. Leta 1994 nisem delal košarke, od leta 1998 pa sem bil zraven, tudi na Japonskem, ko je prvič nastopila slovenska reprezentanca. Bili pa smo na domala vseh evropskih prvenstvih."

Katero od prvenstev, svetovnih in evropskih, se vam je najbolj vtisnilo v spomin?

"Evropsko prvenstvo v Španiji leta 2007 je bilo dokaj solidno organizirano. Lani na Poljskem je bilo tako tako, bolj ne kot ja. Beograd je bil krasen za Slovence, saj se počutimo še vedno povezani z bivšo državo. Polovica Beograda je bila takrat slovenskega, saj je bilo v Beogradu 10.000 Slovencev. Sicer pa ima vsako prvenstvo kakšne posebnosti, meni je zanimivo povsod."

Pa je pogosto zabavno tudi med novinarji samimi?

"Kakšnih zabavnih zgodbic bi se spomnil, pa najbrž niso za objavo. Zelo smešnih niti nimamo, ker traja ta posel skozi ves dan. Ljudje si mislijo, da je to naravnost krasno. Komentiraš tekmo dve uri in to je to. Letos prenašamo recimo dve tekmi na dan, to je že govorjenja za štiri ure. Potem se pripraviš na prenos, imamo delo za dnevnoinformativno oddajo in za studijski del. Ves dan smo v košarki in v hotel pridemo šele ob polnoč."

Je danes lažje komentirati kot včasih?

"Zaradi tehnologije je lažje, ker si je moral včasih komentator zapisovati koše, osebne napake in rezultat. Težje je bilo priti do informacij kot danes, zato smo vsak dan brali tuje časnike."

Kaj po vašem mnenju odlikuje dobrega komentatorja?

"V prvi vrsti poznavanje športa, objektivnost komentiranja in neka osebna nota. Mislim, da mora imeti vsak osebno noto. Da bi vsi nekaj kričali, to ne sodi nikamor. Seveda vpiješ, če Slovenija premaga ZDA, a da nekaj vpiješ, le zato, da vpiješ ..."