Vse skupaj je pravzaprav sprožilo pismo, ki je policistom po naključju prišlo v roke med varnostnim pregledom v diskoteki na ljubljanski Jurčkovi cesti. Ne da bi ta sam opazil, je padlo iz žepa enemu od gostov, Tadeju Novaku, to pa je zaznal neki drugi gost in listek predal možem postave. Več kot presenečeni so bili, ko so začeli brati besedilo o drogah in orožju, nanizani pa so bili tudi nekateri čisto konkretni napotki naslovniku, na primer, naj doma ne hranijo ne mamil ne denarja od njihove prodaje, naj nikoli ne kupujejo telefonov v bližini krajev, kjer preprodajajo drogo, naj telefone uporabljajo le kratek čas, nato pa jih vržejo v Ljubljanico, naj pazijo na prstne odtise, pa tudi na to, kaj govorijo, saj jih lahko posnamejo kakšne prisluškovalne naprave, ter podobno. Preiskava je pokazala, da je pismo Novaku poslal Jasmin Redžepović, ki je bil takrat v ljubljanskem priporu zaradi grobega izsiljevanja nekega koprskega podjetnika. V isto izsiljevanje je bil vpleten tudi Novak, a se je zagovarjal s prostosti.

"Pisarna" v kleti stanovanjskega bloka

Policija je skupaj s tožilstvom na podlagi teh informacij začela izvajati prikrite ukrepe prisluškovanja in opazovanja, po približno devetih mesecih pa so novembra lani primer končali z aretacijami in nato z obtožnico, ki jo zdaj obravnava sodišče. Deveterici ne sodijo skupaj, pač pa v dveh skupinah. Prvo sestavljajo Redžepović, Novak, Zanoškar in Fortuna, ki so bili po prepričanju tožilstva člani hudodelske združbe, ki je po Ljubljani leta 2009 preprodajala heroin in kokain. Redžepović je bil glavni organizator, Novak pa njegova desna roka. "Glavno pisarno" so imeli v kleti enega od stanovanjskih blokov na Rusjanovem trgu v Fužinah, kjer je prodaja potekala med 10. in 22. uro. Zanoškar je bil zadolžen za dopoldansko "izmeno", Fortuna pa za popoldansko. Ko je Fortuna moral v zapor (tudi v tistem primeru je šlo za preprodajo mamil), ga je nadomestil Novak, ki mu je Redžepović iz pripora pošiljal napotke, "da se mora paziti, da ne sme delati bednih napak in da ga ne sme razočarati". Novak je bil zadolžen tudi za izterjavo dolgov, ki so nastali s preprodajo.

Kupcev je bilo na Rusjanovem trgu očitno dovolj in posel je lepo potekal, tako da je v obtožnici nanizanih kar nekaj primerov prodaje posameznih odmerkov. Preiskovalci so glede na vsebino Redžepovićevega pisma sklepali, da je Novak celo oskrboval Redžepovića z drogo v priporu in da jo je ta za rešetkami preprodajal. Toda to v obtožnici ni navedeno in za takšne obtožbe verjetno niso našli dovolj trdnih dokazov.

Sami stari znanci

So pa na podlagi telefonskih prisluhov menili, da je začel Redžepović širiti svojo poslovno dejavnost tudi na tuje trge, predvsem v Avstrijo. Povezal se je namreč s Tefikom Jupajem, človekom, ki ga naši pravosodni organi dobro poznajo že nekaj časa. Marca 2008 je bil skupaj s še trinajstimi "kolegi" na ljubljanskem sodišču obsojen zaradi tihotapljenja nelegalnih prebežnikov čez državno mejo. Obsojen je bil na tri leta in štiri mesece zapora, po prestani kazni, januarja 2009, pa so ga izgnali iz naše države. Izkazalo se je, da je sredi marca istega leta prek Madžarske nelegalno vstopil v Avstrijo in se odpeljal na Dunaj. Tam je prevzel glavno vlogo v združbi, ki je po podatkih avstrijskih pravosodnih organov kupčevala s prepovedanimi mamili, pretihotapljenimi iz Slovenije. Tožilstvo trdi, da je bil eden od dobaviteljev prav Redžepović. Jupaju naj bi drogo priskrbel tudi njegov "kompanjon" pri poslu z ilegalci Zeqir Lushi, ki so ga takrat na prvostopenjskem sodišču obsodili na štiri leta in osem mesecev zapora. A sredi leta 2009, ko naj bi po podatkih iz obtožnice heroin prodal Jupaju, je bil že na prostosti, in to v Sloveniji, čeprav so se sodniki odločili, da ga je treba po prestani kazni izgnati iz države. Kurir med Avstrijo in Slovenijo naj bi bil voznik taksija Saško Kudrić (še eden iz "primera ilegalci"), zaradi enega od neuspešnih poskusov prodaje droge pa so se v policijske lovke ujeli tudi Sanel Radončić, Boban Stojanović in Slavko Sunarić (208 gramov heroina in 10 gramov kokaina so na mejnem prehodu zasegli avstrijski varnostni organi). Lushi, Kudrić, Radončić, Stojanović in Sunarić zdaj sestavljajo drugo skupino obtožencev, ki ji sodijo zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili. Na vrsti je bilo že kar nekaj obravnav, pred kratkim pa so začeli poslušati prisluhe njihovih telefonskih pogovorov.