Tedaj je bilo precej mučno spremljati dogajanje na ledu, tri dni pred začetkom nove sezone pa si vsakdo želi, da se nova huda zima v Podmežakli in Tivoliju tokrat ne bi ponovila. Glavni cilj slovenskih večnih tekmecev, ki imata od tega poletja močno spremenjeni zasedbi, je nastopanje v izločilnih bojih, v kar navijači - sodeč po rekordni prodaji sezonskih vstopnic - očitno verjamejo.

Acroni Jesenice: Ko so pred petimi meseci ubranili naslov državnega prvaka, se je zdelo, da je to obliž za neprepričljive nastope v ligi EBEL. A že dan po slavju je sledil šok v Ratečah, ko so se resno zamajali temelji kluba. Športni direktor Zvone Šuvak je celo poletje nagovarjal domače mladeniče, naj ostanejo na Jesenicah, vmes pa pripeljal še pol ducata tujcev in novega trenerja. Heikki Mälkiä je izjemno strog človek in ničesar ne prepušča naključju, zato si je že ustvaril poseben status v slačilnici. Primerjava z razvpitim Mikom Posmo, ki naj bi trkal na vrata enega od italijanskih klubov (baje se zanj zanima Fassa), je praktično nemogoča in zdi se, da so na Jesenicah dobili, kar so iskali. Govorice o vrnitvi Posme so bile sredi poletja sicer aktualne, a je predsednik kluba Slavko Kanalec zaradi etičnih načel prepovedal ponoven prihod Američana na Gorenjsko.

Ob spremenjenem igralskem kadru se novosti na Jesenicah opazijo že ob vstopu v Podmežaklo, ki je poleti dobila lepšo podobo, saj je z novo tribuno za golom odslej največja hokejska dvorana v državi, ki lahko sprejme dobrih 6000 navijačev, jeseniško staro damo pa drugo leto čaka še druga faza obnove (nov strop, poseg v stari del tribun). Ali bo dvorana bolj polna kot lani, je odvisno od forme državnih prvakov, ki so v zadnjem mesecu odigrali deset pripravljalnih tekem in zmagali le na dveh srečanjih, vendar niso nikdar izgubili z več kot tremi zadetki razlike. Njihova igra se je na turnirju v Zagrebu prejšnji konec tedna kljub zadnjemu mestu dvignila, večji del bremena pa bodo morali nase prevzeti tujci, saj mladi ne bodo zmogli napornega ritma brez opore izkušenejših hokejistov.

Dodajmo še, da se je Michael Schutte pred dvema tednoma odločil za precej nenavadno potezo in samovoljno zapustil jeseniški tabor. Po naših informacijah je Schutte na lastno željo zapustil Gorenjsko, klub pa v tem času sploh ni objavil novice o "pogrešanem" hokejistu, ampak ga je na uradni spletni strani raje potihoma izbrisal s seznama igralcev.

Tilia Olimpija: V Ljubljani so klubske vitrine že več kot tri leta prašne, Olimpija pa je zadnji dve sezoni končala kot zadnja v ligi EBEL, kar je daleč od pričakovanj. Da tako ne gre več, je sprevidel tudi glavni operativec Matjaž Sekelj in odprl vrata ambicioznemu poslovnemu partnerju, ki skrbi za večinski del denarnih izplačil igralcev in spektakularen šov na domačih tekmah. Slednji bo velika novost v Tivoliju, del programa pa je organizator razkril že na poslovilni tekmi Tomaža Vnuka.

V Ljubljani letos stavijo na mlade moči in sedmerico tujcev po prostem izboru trenerja Hannuja Järvenpääja, ki ima zaupanje v slačilnici in med navijači. Po šestih prijateljskih tekmah, kjer so zmaji po trikrat zmagali in izgubili, v oči bode predvsem močan prepih v obrambi. Finec Kevin Kantee je že v Ljubljano prispel poškodovan in še vedno ni pripravljen za igro, zato bi morali v hokeju pred podpisom pogodb uvesti obvezne zdravniške preglede. Žiga Pavlin se mora odločiti, ali bo uporaben v napadu ali obrambi, od ostalih branilcev pa predvsem vratarja (Sila ima prednost pred Pintaričem) pričakujeta večjo oporo. Olimpija bo letos občutila breme uvrstitve v končnico, saj ta prinaša zaupanje navijačev in sponzorjev v resne projekte. Ta hip, ko se prvenstvo še ni začelo, ima ljubljanski klub zaradi sprememb med poletjem precej podpornikov in simpatizerjev, a v Ljubljani je tako, da jih slabe igre hitro odženejo daleč stran od Tivolija.

Salzburg: Branilci naslova ostajajo največji favoriti za končno prvo mesto. Salzburg se ponaša z nazivom najbolj urejenega hokejskega kolektiva v Avstriji z najvišjim proračunom, zato si lahko pred vsako sezono privošči največ nakupov. Tudi to poletje so na Solnograškem na veliko kupovali, saj imajo na seznamu kar okoli 60 hokejistov, čeprav marsikdo ne bo niti povohal slačilnice prvega moštva. Tamkajšnji trener Pierre Page slovi kot strokovnjak s trdo roko, zato tuji igralci Salzburga sploh niso smeli na dopust v domovino, ampak so v Mozartovem mestu pod budnim očesom kanadskega stratega pridno vadili.

Linz: Črna krila so z lanskim nastopanjem v finalu izpolnila cilj kluba, ki je v svojih vrstah še za leto dni zadržal najboljšega vratarja lige Alexa Westlunda. Linzu so se pridružili številni nadarjeni hokejisti iz salzburške šole hokeja, a treba je poudariti, da so klub zapustila številna znana imena odprtega prvenstva Avstrije (Matthiasson, Iberer, Scoville…).

Dunaj: Kanarčki na pripravljalnih tekmah pred sezono niso navduševali, kar je posledica številnih kombinacij in rošad v napadih. Trener Kevin Gaudet, nekdaj kandidat za slovenskega selektorja, je namreč celoten avgust iskal zmagovalno postavo, ki bo z bratoma Rodman na čelu naskakovala čim višjo uvrstitev. Slovenska napadalca sta po tehtnem premisleku vendarle ostala v avstrijski metropoli, branilca Aleša Kranjca pa so se na Dunaju znebili.

Medveščak: Lani je novinec osvežil ligo in s prekrasno kuliso v Domu športov, ki ni bil razprodan le na eni od 32 tekem, presenetil z uvrstitvijo v polfinale. Igro Medveščaka sestavljajo tuji igralci, ki že po petih minutah bivanja v Zagrebu zaprosijo za hrvaško državljanstvo in ga brez večjih birokratskih težav tudi dobijo. Na pripravljalni tekmi v Tivoliju je Medveščak nastopil kar z devetnajstimi tujci, kar je unikum v celotni ligi in po vseh točkovnih pravilih občutno preveč. Zdi se, da vodstvo lige Medveščaku zaradi spektakularnega šova v zagrebški dvorani tudi letos gleda pod prste. V prestolnici naših južnih sosedov so letos štirje Slovenci - vratar Robert Kristan, Sašo Rajsar, Rok Jakopič in Gašper Krošelj, od omenjene četverice pa le (še) Kristan nima hrvaškega državljanstva.

KAC: Potem ko so Celovčani pred dvema sezonama stoto obletnico kluba obeležili z osvojenim naslovom prvaka, so se njihovi cilji precej znižali. KAC ima na papirju slabšo postavo kot lani in je rekorder po najmanjšem številu nakupov, saj imajo avstrijski Korošci le pet novincev. KAC se je lani izkazal s hokejsko prireditvijo na stadionu z več kot 30.000 gledalci, zimsko klasiko pa namerava ponoviti tudi v novi sezoni.

Gradec: Že lani so imeli ekipo za sam vrh, kar so dokazali s prvim mestom v rednem delu, a jim je načrte v prvem krogu končnice senzacionalno prekrižal Medveščak. Slabost Gradca je, da nima večje baze navijačev, ki jih ne predramijo niti dobre igre avstrijskih panterjev. Za največje okrepitve veljajo Ouellette, Iberer in Werenka, po neuspešni sezoni pa je cilj trenerja Billa Gilligana, ki je tudi avstrijski selektor, naskok na vrh.

Alba Volan: Na Madžarskem so imeli turbulentno poletje, saj sploh niso vedeli, s katerimi igralci bodo začeli prvenstvo. Domači hokejisti zaradi slabega finančnega položaja kluba namreč niso želeli podpisati novih pogodb, a so si ob spoznanju, da novih delodajalcev ne bodo dobili, le premislili. Alba ima novega trenerja - Ulfa Weinstocka s Švedske, ki je pred tem deloval v Romuniji. Madžari so veliko tekem odigrali z amaterskimi ekipami, presenetljivo dobri predstavi pred začetkom sezone pa so prikazali prejšnji konec tedna na domačem turnirju.

Beljak: Lani so bili najslabše avstrijsko moštvo, letos pa želijo marširati proti vrhu. Beljak je veliko pridobil s prihodom Mitchella, Kužnika in Razingarja. Slednji naj bi se po nekaterih informacijah celo ponujal Olimpiji, a tega ni nikoli javno izdal, na koncu pa izbral beljaške orle. Ti so bili v dobri formi že sredi avgusta, ko so osvojili poletno ligo na Bledu, a to še ni zagotovilo za uspeh v ligi EBEL, kar so lani občutili Jeseničani.