Skupaj sta zaznamovala nogometni avgust, ko sta briljirala v dresu Maribora in za rekordno vsoto iz slovenske lige prestopila v Palermo. Sedaj brusita pete, da bosta čim hitreje tekla in čim bolj natančno podajala ter streljala na gol, ko bosta dobila priložnost v serie A in slovenski reprezentanci. Prejšnjo sredo dopoldan smo ju obiskali v reprezentančnem taboru na Ptuju. Iičič, v svojem ležerno-flegmatičnem slogu še rahlo omotičen od spanca, in Bačinovič s strumnim pogledom in resnim izrazom sta se razgovorila o Palermu, reprezentanci, Mariboru in še čem.

Po podpisu pogodbe sta v Palermu preživela en dan. Kako so se do vaju vedli ljudje na ulici? So vaju sprejeli kot zvezdnika?

Iličič: Ne bi rekel. Je pa normalno, da se hočejo ljudje z vsakim nogometašem, ki pride v klub, kot je Palermo, slikati, ga spoznati. Nisva se počutila zvezdniško. Vsi so mi "težili", zakaj sem dal gol proti Palermu. Verjetno je bilo v šali. Nisem jih dobro razumel, saj še ne znam italijansko. Takoj po pristanku letala sem poslušal očitke na ta račun. Vprašanje, kaj bi bilo, če bi Palermo izločili.

Koliko avtogramov sta podelila?

Iličič: Avtogramov nisva delila. Ljudje so se hoteli slikati. Slikala sva se več kot dvajsetkrat.

S predsednikom Mauriziem Zamparinijem sta preživela nekaj ur. Kakšen vtis je naredil na vaju?

Iličič: Je zelo sproščen človek. Pogovarjali smo se, kot bi bili stari prijatelji. Tako me je navdušil, da sem brez besed. Ima prav posebno karizmo.

Bačinovič: Ko se družiš s takšnim človekom, se počutiš posebno. Name je pustil močan vtis. Mislim, da bo še veliko naredil v Palermu. Vesel sem, ker sem ga spoznal in ker bom igral za njegov klub.

Je znal kakšno slovensko besedo? Izvira namreč iz okolice Vidma.

Iličič: Ne. Je imel pa s seboj prijatelja iz Trbiža, ki je znal slovensko, zato je prevzel vlogo prevajalca.

Je bila prav Zamparinijeva želja, da prideta v Palermo?

Iličič: Po mojih informacijah je on želel, da prideva. Kako so potekali pogovori, pa ne vem. Za to so bili zadolženi ljudje v obeh klubih.

Verjetno sta se z vodilnimi možmi Palerma že pogovarjala, kakšne naloge bosta imela. Kaj pričakujejo od vaju?

Iličič: Želim si čim več igrati. Moj cilj ni sedenje na klopi. Vse se bo razjasnilo skozi treninge in tekme. Že od začetka bova v boju za prvo ekipo, v nasprotnem primeru ne bi prišla. Bilo je tudi nekaj govora o moji posojanju v Ceseno, ampak so v Palermu to možnost zavrnili.

Bačinovič: V Palermu ne mislim sedeti. Čim več minut želim prebiti na igrišču, zato se bom na vsakem treningu trudil. Z Josipom se bova borila po najboljših močeh in upam, da bova skupaj prišla v prvo ekipo. Veva, da bo težko, a tudi, da nama lahko uspe. Vsi so prijazni do naju, pričakujeva, da se bova v novem okolju dobro znašla.

Konkurenca bo velika. Kdo bodo vajini največji konkurenti za mesto v ekipi?

Bačinovič: Na mojem položaju igra Liverani. Ne morem reči, da ga bom izrinil iz ekipe. Lahko pa trdim, da se bom na treningih trudil na vso moč.

Iličič: Sistem, ki ga igra Palermo, mi ne ustreza, zato težko rečem, kdo je moj konkurent. Igrajo v sistemu romba. Nimajo klasičnih krilnih igralcev. V svoji karieri sem odigral le tri tekme v takšnem sistemu, in sicer na položaju stranskega vezista, kar mi ni pisano na kožo. Ampak bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. Morda pa spremenijo sistem.

Na kakšen način sta se poslovila od soigralcev v Mariboru?

Iličič: Po tekmi s Palermom v Mariboru smo šli na pijačo. Vse skupaj je bilo na hitro, ker sva morala že naslednji dan ob dvanajstih na letalo. Za pravo slovo bova poskrbela, ko bova imela na voljo več časa.

Morda ob koncu sezone, saj sta napovedala, da bosta skupaj z nogometaši Maribora slavila naslov državnega prvaka?

Iličič: Da. Maribor bo z lahkoto prvak. Ni kar tako premagati Palermo. Prepričan sem, da si vsak slovenski nogometaš želi igrati za Maribor.

Bačinovič: Stoodstotno sem prepričan, da bo Maribor osvojil obe domači lovoriki. Maribor ima odlično ekipo in po dva zelo kakovostna nogometaša na vsakem igralnem položaju.

Tako Maribor kot Palermo imata vročekrvne navijače. Kateri so boljši?

Iličič: Navijači mi največ pomenijo, predstavljajo mi dodatno motivacijo. Ljudje v Palermu so prijazni. Ko sva hodila po ulici, so naju prepoznali. V Palermu je vzdušje dobro, ampak so mariborski navijači boljši.

Bačinovič: Mariborski navijači so najboljši. Ko ti ves stadion zapoje, čutiš mravljince. Čeprav še nisva igrala za Palermo, sva že imela priložnost igrati pred tamkajšnjimi navijači. Navijači Palerma so zelo dobri, ampak je v Mariboru vzdušje boljše. Mariborski navijači so najboljši v Evropi.

Armin, v minuli sezoni igra Maribora niti približno ni bila tako dobra kot letos. Se je kaj spremenilo v delu strokovnega vodstvo ali je s prihodom okrepitev enostavno prišlo do magičnega klika?

Bačinovič: V minuli sezoni smo bili daleč od letošnje forme. Igra je bila "kar nekaj". Ko je v klub prišel Josip in poleg njega še nekateri drugi nogometaši, je igra dobila nekaj novega. Na vsaki naslednji tekmi smo bili boljši. Če prideš v četrti krog kvalifikacij evropske lige, je jasno, da znaš igrati nogomet. Okrepitve so se izkazale za zelo kakovostne. Vsekakor se je zgodil nekakšen preskok, lahko rečemo klik. Dela na treningih nismo spreminjali. Ko so prišli novi nogometaši, smo ostali spoznali, da se bomo morali zelo potruditi, če bomo želeli še naprej igrati v prvi postavi. Prav močno povečana konkurenca je bila glavni razlog za velik napredek v igri v primerjavi s prejšnjo sezono.

Oba sta že debitirala za slovensko reprezentanco. Spadata med mlade sile, na katerih naj bi v prihodnjih letih slonelo največje breme. Kako sta se ujela v družbi izkušenejših fantov?

Iličič: Na začetku je bilo težko. Ob prvem zboru, ki sem se ga udeležil sredi avgusta, nisem poznal soigralcev. A sem to hitro prebrodil. Sedaj tudi jaz občutim zelo sproščeno vzdušje, ki vlada v reprezentanci. Vsi fantje smo del odlične klape. Vedno se bom vsakega zbora reprezentance veselil. Vzdušje je enkratno.

Bačinovič: Prvič, drugič, dokler ne poznaš soigralcev, je težko. Toda vedno, ko se zberemo, so vsi do nas mlajših zelo prijazni. Tudi jaz lahko potrdim, da smo velika in zelo dobra klapa. Nimam besed, ki bi ponazorile, kako dobro vzdušje je v reprezentanci.

Kako težko se je ob vpoklicu v reprezentanci privaditi na višjo raven vadbe?

Iličič: Na prvem treningu je bilo malo čudno. Bil sem presenečen, ko sem videl, da fantje vse delajo v veliko višji prestavi, kot sem bil vajen. Po dveh ali treh treningih sem se privadil. Sedaj nimam težav.

Bačinovič: Ko sem prvič prišel na trening, sem takoj opazil razliko. Na vsako žogo se gre s stoodstotno močjo. To me zelo veseli. Mlajši nogometaši smo se privadili na to, da je treba na vsakem treningu iti do konca. Tako lahko hitreje napredujemo. Če hočeš igrati, moraš pred tem nekaj pokazati.

Bojda je vsak novinec v reprezentanci deležen krsta. Josip, vi ste bili zadnji, ki ste morali peti, kajne?

Iličič: Drži (smeh). Zapel sem Sivo pot. Šlo mi je bolj slabo. To je nekaj najtežjega. Na karaokah se ne bi dobro znašel.

Bačinovič: Jaz sem pel pred okoli letom dni. Moral sem zapeti pesem Bela snežinka. Nisem se izkazal z najboljšim posluhom, sem se pa trudil (smeh).

Josip, ko beseda nanese na Interblock, niste prav zgovorni, kajne?

Iličič: Ne bom rekel, da imam ravno najslabšo izkušnjo, kajti kot verjetno vsi veste, je predsednik Joc Pečečnik zelo korekten človek. Vem, kaj vse je naredil zame. Zaradi Joca Interblocku želim, da se čim prej vrne v prvo ligo. Toda težava je bila v ljudeh okoli njega. Mogoče se bo to sedaj spremenilo.

Imate v mislih Nenada Protego?

Iličič: Tega raje ne bom komentiral. Zanj nimam besed.

V minuli sezoni se je dogajalo marsikaj. Tudi iz ust nekaterih vodilnih mož Interblocka je bilo slišati kritike na vaš račun. Tudi to, da niste z glavo pri stvari...

Iličič: Ko je pol ekipe zapustilo klub, je bilo najlažje reči, da nisem pri stvari. Nihče me pa ni vprašal, kako je igrati z mladino, ki komaj pride med člane. Vsi vedo, da je preskok iz mladinske v člansko konkurenco velik zalogaj, zato potrebujejo mladi starejše, da se učijo od njih. Od nas so pričakovali, da bomo naredili nemogoče. Ne moreš igrati, če je ekipa sestavljena le iz mladincev. To so bili le izgovori. Če hočejo, lahko to še naprej govorijo. Jaz sem svoje dokazal.