Primorca Valter Birsa in Matej Mavrič Rožič sta se debelo uro mučila z lulanjem na dopinški kontroli, medtem ko so soigralci v prvih minutah sobote sedli k večerji v svoji bazi na Ptuju. Zaspati niso mogli še dolgo v noč, zato jim je selektor Matjaž Kek namenil počitek do opoldneva, ko jih je odpeljal na regeneracijski trening, popoldne pa so igralci preživeli na zdaj že tradicionalnem pikniku z družinami.

Včeraj je bila slovenska reprezentanca že v filmu druge tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo s Srbijo, ki bo jutri ob 20.30 na stadionu Marakana v Beogradu, kjer bo imela izdatno podporo navijačev iz Slovenije, saj je za goste v prodaji 2500 vstopnic. Slovenija je sinoči vadila za zaprtimi vrati v Kidričevem, danes opoldne pa bo s posebnim letalom iz Maribora (vodstvo Nogometne zveze Slovenije se bo nanj usedlo že v Ljubljani) poletela v prestolnico nekdanje skupne države, se nastanila v najbolj luksuznem hotelu Hayatt, ob 18.30 pa na Marakani opravila še zadnji trening. V slovenski vrsti ni poškodb, zaradi udarca je en trening izpustil le Boštjan Cesar, a bo pripravljen na tekmo.

"Vsak poraz je boleč, zato se ne strinjam s trditvami, da je bolje, če je do njega že moralo priti, da se je zgodil na začetku. Noben poraz ni dober, je pa vodilo za naprej, da na naslednji tekmi naredimo manj napak. Če bi dosegli gol, bi bilo vse drugače. Ker ga nismo dosegli, se je zgodila naša napaka. V obdobju naše največje premoči smo prejeli gol, imel sem pripravljene menjave, a sem čakal, ker smo povsem prevladovali na igrišču in smo tekmece stisnili na njihovo polovico. Vsak vidi tekmo po svoje. Po tekmi bi nekaj stvari naredil drugače, kot selektor prevzemam odgovornost za neuspeh. Ne moreš vsake tekme odigrati na najvišjem nivoju," je včeraj opoldne pripovedoval slovenski selektor Matjaž Kek, ki pred Beogradom ne razmišlja o rezultatu, ampak o igri: "Za uspeh na Marakani moramo dvigniti našo igro. Fantje morajo biti bolj zbrani, organizirani in agresivni, da bomo od prve minute ujeli naš ritem."

Kekovi reprezentanci se je zgodilo tisto, kar se je Katančevi pred desetimi leti. Potem ko je uspešno nastopila na evropskem prvenstvu leta 2000, so vsi že vnaprej vpisali tri točke pred prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Ferskih otokih, končalo se je z remijem (2:2). Zlata generacija je dobila opozorilo, v nadaljevanju kvalifikacij vseskozi hodila po robu prepada, morala, tako kot sedanja, tudi na gostovanje v Beograd in se nato uvrstila na svetovno prvenstvo 2002.

Petkov boleč poraz s Severno Irsko je potrditev, da boljši na igrišču, ki poskrbi za enosmeren promet, ne zmaga vedno. Tudi Slovenija je v preteklosti kakšen ugoden izid iztržila na podoben način, kot so ga tokrat Severni Irci. Razlogov za paniko še ni, ker je do konca še devet tekem, torej je na razpolago 27 točk. Nogometaši so trdno odločeni, da se uvrstijo na evropsko prvenstvo v Ukrajini in na Poljskem. Optimizem gradijo na tem, da so se zaradi izjemne enotnosti v slačilnici pobrali tudi v prejšnjih kvalifikacijah, ko so bili po porazu prav proti Severni Irski v Belfastu pri večini navijačev že odpisani, pa so nanizali sanjsko serijo zmag za pot v Južno Afriko. Prva tekma resnice bo že jutri. Če želi Slovenija na Euro 2012, mora ostati neporažena.