Dirka razreda motoGP bi morala biti vrhunec dirkaškega praznika v Misanu. Toda na koncu je boj Valentina Rossija s španskima tekmecema zasenčila tragična novica. Med preizkušnjo elitnega razreda so prireditelji sporočili, da je za posledicami poškodb umrl mladi japonski tekmovalec Tomizava. Zmagovalna trojka, Pedrosa je dosegel drugo zaporedno zmago v SP, vodilni v skupnem seštevku Jorge Lorenzo se je z drugim mestom utrdil v vrhu tekmovanja, Rossi pa se je na domači dirki uvrstil na najnižjo stopničko, se ni mogla veseliti uspeha.

"Počutim se prazno. Veselil sem se uspeha, nato pa so mi povedali tragično novico," je dejal Pedrosa. Rossi prav tako ni bil razpoložen za oceno dirke: "Ko se zgodi kaj takšnega, so druge stvari povsem nepomembne. Nesrečo sem videl na televiziji in vedel sem, da je bilo hudo."

Lorenzo ima po 12 dirkah v SP zdaj 271 točk, Pedrosa je drugi z 208, danes četrtouvrščeni Andrea Dovizioso pa tretji s 139. Rossi in Casey Stoner, ki je bil danes peti, imata po 130 točk.

Tragedija se je zgodila v 12. krogu dirke razreda moto2. Tomizava, ki je vozil za moštvo Technomag-CIP, je zapeljal na robnik in padel, za njim vozeča domačin Alex de Angelis in Scott Redding pa se mu nista mogla izogniti in sta ga povozila. Pri tem sta tudi sama padla, vendar se nista huje poškodovala. Nesrečni Japonec pa je odletel ob rob steze v pesek. Kljub hitri zdravniški pomoči 19-letnega dirkača niso mogli rešiti. Po uradnih podatkih je umrl v bolnišnici zaradi hudih poškodb lobanje in notranjih organov. Posnetek nesreče si oglejte v videu.

Nesreča se je zgodila le teden dni po podobnem tragičnem dogodku na dirki za VN Indianapolisa. Na preizkušnji v ZDA je v eni od spremljevalnih dirk življenje izgubil nadarjeni ameriški dirkač Peter Lenz, ki je bil star le 13 let. Spomin na mladega tekmovalca so pred dirko do 125 ccm počastili z minuto molka.

Preizkušnjo v srednjem razredu so kljub nesreči nadaljevali, na prva tri mesta pa so se uvrstili Elias, Julian Simon in Thomas Lüthi. V najšibkejšem razredu do 125 ccm je bil vrh popolnoma španski. Slavil je Marquez pred Nicolasom Terolom in Efrenom Vazquezom.

Naslednja dirka za SP bo 19. septembra, ko se bodo dirkači merili v Španiji za VN Aragonije na novem prizorišču v Alcanizu.