Štiriintridesetletni Zavec je tako vknjižil že 30 zmago v svoji karieri, Ptujčan pa je naslov svetovnega prvaka, ki si ga je proti Južnoafričanu Isaacu Hlatswayju priboril decembra lani, ubranil že drugič.

Boksarski spektakel v novozgrajeni Dvorani Stožice si je ogledalo skoraj 13.000 gledalcev, dvorana pa je bila z izjemo nekaj sedežev razprodana. Manjkal ni niti vrh slovenske politike niti estrade, vsi zbrani pa so imeli kaj videti. Borca v ringu nista hranila moči, že od prve runde naprej je bilo jasno, da bo ubranitev ali osvojitev naslova od obeh zahtevala več kot sto odstotkov.

Že takoj je pričelo deževati, a ne z neba, pač pa izpod pesti borcev. Jackiewicz je s svojimi "rafali" poskušal načeti obrambo Ptujčana z razdalje, medtem ko je Zavec bombardiral s hitrimi kombinacijami z leve in desne. Načrt tabora Dejana Zavca, trenerja Dirka Dzemskega in kondicijskega trenerja Tomaža Jagarinca, pred dvobojem je bil, da aktualni prvak vsako od rund dobi v svoj prid in Poljaku ne prepušča pobude. In taktika je delovala kot dobro naoljen stroj. Levi, desni in spet levi kroše, nekajkrat tudi večkratna kombinacija teh udarcev je kot za šalo razbijala Poljakov blok, Jackiewicz pa se je vseskozi zanašal na svoje močne direkte od daleč. Slednje je "Mr. Sympatuks" vedno znova dobro prebral, odskočil ko je bilo to potrebno, poleg tega pa čvrsto držal blok in Poljaku ni dopuščal pobude.

Osvojene runde na Zavčevem računu so se tako vrstile ena za drugo, vendar pa tudi Poljak ni popuščal. Trudil se je držati priključek, nekajkrat poskusil tudi z "umazanimi" udarci od zadaj, tako da si je prislužil nekaj opozoril. V sedmi rundi je Poljak utrpel močan udarec z leve, dobil poškodbo očesa, a je lahko nadaljeval. "Braveheart" Jackiewicz je nato že v osmi rundi poskusil z močnim aperkatom, Zavec pa tudi v nadaljevanju ni popuščal. V nadaljevanju se je pri obeh borcih pojavilo nekaj utrujenosti, 11. in 12. rundo pa je Zavec odločil v svoj prid in sodnik je na koncu po točkah zmago prisodil slovenskemu šampionu. Angleški sodnik Howard Foster je sodil 117:111 za Zavca, Poljak Leszek Jankowiak je videl izenačen dvoboj 114:114, Zdravko Milojević pa je zmago s 117:111 prav tako dosodil Zavcu, ki se je tako veselil že 30. zmage v karieri, v dvorani pa je završalo ...

"Prav gotovo nisem pričakoval tako trde borbe, po drugi strani pa je bila to čisto logična in normalna stvar. Rafal je imel manjšo prednost, saj je proti meni že zmagal, sam pa sem bil prepričan v svojo zmago in vedel sem, da ni druge poti, kot da bo treba dati svoj maksimium. Poskušal sem z dviganjem in spuščanjem ritma, vse je šlo vse po načrtu, prav tako se nisem oziral na poškodbo komolca, ki je kar huda. Vesel sem zmage in tako velike podpore v dvorani res nisem pričakoval, čeprav sem od vsega začetka vedel, da bo dvoboj velik spektakel," je po opravljenem dopinškem testu dejal Zavec. Njegov nasprotnik Jackiewicz se novinarske konference ni mogel udeležiti, saj ga je uradni zdravnik napotil na preiskave v Klinični center.

"Kako naprej, bomo še videli. Najprej moram ta dan prespati, nato me v torek ali sredo čaka operacija komolca, potem pa dva meseca rehabilitacije. Neke načrte za prihodnost že imamo, a pustimo času čas," je še zaključil Ptujčan.