Vojnović je za svoj prvenec že prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši slovenski roman. Vojnoviču je nagrada, kot je dejal na podelitvi v Štanjelu, v veliko čast, tako kot tudi sama udeležba na festivalu. Mednarodna žirija, ki ji je predsedovala ameriška pisateljica C. D. Wright, je v Vojnovićevem odlomku, ki tematizira marginalizirano življenje priseljencev iz nekdanje Jugoslavije na ljubljanskih Fužinah, med drugim prepoznala izjemno slogovno izbrušenost, ki je že navdušila tudi številne slovenske literarne kritike.

Na tradicionalnem literarnem druženje na gradu Štanjel so poleg Vojnovića nastopili še Illja Sin iz Belorusije, ki je zbrane presenetil z ekspresivnim literarnim performansom, slovensko-avstrijski pisatelj Ludwig Hartinger, Makedonec Blaže Minevski, Poljak Jacek Dehnel, slovenska pesnica Maja Razboršek in srbski književnik Radoslav Petković.

V Štanjelu sta se predstavili tudi dobitnici nagrade mlada vilenica, Nina Rozman in Lidija Magdevska, medtem ko je pisatelj Lev Detela, ki že 50 let ustvarja na Dunaju, spregovoril o slovenski literaturi v drugih državah EU. Slovenski literati so domovino v preteklosti zapuščali predvsem iz političnih in ekonomskih razlogov, zdaj so vzroki različni, pogosto gre le za izbiro življenja v različnih državah.

V Štanjelu sta brali Maruša Krese, ki živi in ustvarja med Gradcem, Berlinom in Ljubljano, in Brina Svit, ki deluje med Parizom in Slovenijo. Detela jih je poimenoval literarni dvoživki, ki s svojo dvojezičnostjo v druge dežele vnašajo slovenskega duha in mentaliteto.

Štanjelsko druženje je napovedalo še zadnje dejanje letošnjega festivala, ki se bo zvečer zgodilo v kraški jami Vilenica. Tam bodo nagrado vilenica podelili bosanskemu pisatelju Dževadu Karahasanu.