V času zmagovalca je v cilj prišlo kar 85 tekmovalcev, med njimi na 13. mestu tudi vodilni na Vuelti Belgijec Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), ki je ubranil rdečo majico. V času zmagovalca pa v cilj ni prikolesaril edini slovenski predstavnik na tekmi Grega Bole, ki prav tako kolesari za moštvo Lampre. Z zaostankom 18 sekund je bil 102., skupno pa je 79.

Italijanski veteran Petacchi je vpisal že 20. etapno zmago na Vuelti. 36-letni kolesar je prvič nastopil na španski pentlji leta 1996, prvi etapi na tej večdnevni dirki pa je osvojil štiri leta kasneje.

Gilbert je ohranil deset sekund prednosti pred zasledovalcema španskim dvojcem Joaquinom Rodriguezom in Igorjem Antonom. Rus Denis Menčov, ki je na Vuelti zmago v skupnem seštevku osvojil v letih 2005 in 2007, za vodilnim Gilbertom zaostaja 1:11 minute.

Belgijec bo moral dati še več od sebe na sobotni gorski, osmi etapi, dolgi 190 kilometrov (Villena - Xorret de Cati), v kateri bodo v ospredje stopili hribolazci, če bo hotel še naprej nositi rdečo majico. Sedma etapa je bila sicer v celoti namenjena sprinterjem.

Pet kilometrov pred ciljem je glavnina ujela ubežnike, kolesarji Lampreja pa so proti koncu v celoti nadzirali potek etape ter z zmago Petacchija nadgradili uspešno delo. "Gre za prekrasno zmago, zasluga zanjo pa gre moštvenim kolegom, ki so opravili odlično delo. Že v začetnih etapah sem si zelo želel zmago, žal pa mi to ni uspelo, čeprav sem imel dve priložnosti. Zdaj pa le lahko cela ekipa praznuje ta uspeh," je za spletno stran moštva Lampre dejal Petacchi, ki ni pozabil omeniti niti Boletovega prispevka.

Bole se je s čela glavnine umaknil 800 metrov do cilja, nato pa je svoje opravil italijanski veteran, ki je ukanil Cavendisha. Zmage Petacchija se je v cilju veselil tudi Bole. "Alessandro je bil zmage izjemno vesel. V cilju me je takoj objel in se zahvalil. Svoje delo sem odlično opravil in sem se kar nekoliko bal, da bo imel Giorgio Furlan, ki je bil na vrsti za menoj, preveč težav. Vendar sta tako on kot Danilo Hondo rutinirano opravila svoje delo. Na Touru smo velikokrat prekmalu pričeli, a očitno smo se že nekaj naučili. V soboto in nedeljo bosta na sporedu dve zahtevni etapi, v katerih bom hranil moči za torkovo etapo, ki bo na sporedu po dnevu odmora," je zelo zadovoljen za Sportal v cilju etape povedal Bole.