Ponedeljek, 6. septembra

Francoski sindikati načrtujejo enodnevni protest proti načrtovani pokojninski reformi.

Sindikalni boj bo hkrati potekal tudi v Londonu, kjer bo na tisoče vzdrževalcev mreže podzemne železnice začelo enodnevno stavko, saj želijo preprečiti nižanje plač in napovedana odpuščanja. Če delodajalec njihovim zahtevam ne bo ugodil, bodo stavko po napovedih ponovili tudi 2. oktobra, 1. novembra in 27. novembra.

Torek, 7. septembra

Evropski "socialni" teden bomo nadaljevali v Sloveniji. Poslanke in poslanci bodo na izredni seji državnega zbora po nujnem postopku obravnavali spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. S spremembo zakona bi kolektivna pogodba in njene spremembe lahko veljale, tudi če jih ne podpiše večina reprezentativnih sindikatov, ampak manjše število sindikatov iz vsaj štirih različnih dejavnosti, katerih članstvo presega 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju. Sprememba zakona bi omogočila veljavnost aneksa h kolektivni pogodbi in dogovora o zamrznitvi plač v javnem sektorju, ki ga je sicer podpisalo le 6 od 29 reprezentativnih sindikatov.

Na izrednem srečanju finančni ministri območja evra - za razliko od nacionalnih vlad - ne bodo jemali, temveč dajali. Po pričakovanjih naj bi namreč potrdili nov paket finančne pomoči Grčiji. Vrednost? Najmanj 9 milijard evrov.

S slovesno otvoritvijo ob 20. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani se bo začelo svetovno prvenstvo kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu, ki bo na brzicah Save v Tacnu trajalo do nedelje, 12. septembra (na sliki kajakaš Peter Kauzer).

Slovenska nogometna reprezentanca bo odigrala drugo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s Srbijo ob 20.30 na slovitem stadionu Marakana v Beogradu.

Sreda, 8. septembra

V Izoli se bo začel 6. mednarodni filmski festival Kino otok - Isola cinema, na katerem se bo v petih dneh zvrstilo 22 celovečernih filmov, večinoma gre za avtorsko produkcijo iz manj znanih svetovnih kinematografij. Festival bo vključeval tudi številne spremljevalne dogodke, izbor filmov iz programa pa bo v istem času na ogled tudi v ljubljanskem Kinodvoru.

Četrtek, 9. septembra

V Cankarjevem domu bodo premierno uprizorili Puccinijevo opero Manon Lescaut, uvodno produkcijo iz programa nove sezone SNG Opera in balet Ljubljana. Znano operno delo je režiral Giulio Ciabatti, dirigiral pa bo Loris Voltolini, strokovnjak za italijanski veristični operni repertoar. V osrednjih vlogah med drugimi pojeta Milena Morača in Branko Robinšak.

Vlada bo predvidoma sprejela spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki postopno zvišujejo upokojitveno starost na 65 let za oba spola. Predčasna upokojitev bo z malusi možna pri 60 letih, ob dopolnjenih 40 letih pokojninske dobe za moške in 38 letih pokojninske dobe za ženske.

Izšla bo tudi knjiga spominov Avstrijke Natasche Kampush, ki jo je leta 1998 ugrabil Wolfgang Priklopil in jo kar osem let zadrževal zaprto v svoji hiši.